Η κλιμάκωσή της τουρκικής επιθετικότητας η οποία εκδηλώνεται σε όλα τα μέτωπα υποχρεώνει την Αθήνα σε πρόσθετες κινήσεις σε μια διπλωματική κινητοποίηση ώστε να αντιληφθεί ο διεθνής παράγοντας ότι η Τουρκία δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά εναντίον της περιφερειακής σταθερότητας. Συγχρόνως στοχεύει να επισημανθούν σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες οι υποχρεώσεις που έχουν, ακόμη και συμβατικές, για να στηρίξουν την Ελλάδα, στον απόηχο της τελευταίας τουρκικής πρόκλησης με τον παράνομο χάρτη, για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου, στο όριο του 25ου μεσημβρινού, που ζητά στην ουσία τα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, να περάσουν μέσα σε ζώνες, όπου οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από τις τουρκικές αρχές. Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα απέστειλε :

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επιστολή προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα όσα συμβαίνουν και μάλιστα σε μια μια συγκυρία που η Τουρκία προκαλεί και με τους S400. Στην επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι η στάση αυτή δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και είναι σε αντίθεση του Προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζεπ Μπορέλ η οποία θα υπενθυμίζει το δικαίωμα της χώρας μας για επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης που αφορά τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης όπου σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις χώρες της ΕΕ δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός της, οι άλλες χώρες της ΕΕ οφείλουν να της παράσχουν βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Έντονο διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής -FRONTEX, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που η Τουρκία θέλει να αναμιχθεί, εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα θα γίνει προβολή του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα ανάδειξη στα αρμόδια Διεθνή Όργανα της συνεχούς και καθημερινά επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, κάτι που θέτει για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά. Σημειωτέον ότι η επιθετικότητα στο εξωτερικό κρύβει και μια εντονότατη καταπίεση στο εσωτερικό.

Έξι σταθμούς περιλαμβάνει η διπλωματική ατζέντα ως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο.

Η διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων που εκκρεμεί από το 2009 θα τεθεί στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψη του σήμερα Τρίτη 20/10 στα Τίρανα, στην Αλβανία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση η επόμενη διέξοδος θα είναι η Χάγη, ωστόσο μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο.

Την Τετάρτη 21/10 από τη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι αναμένεται να στείλουν μήνυμα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας και αποδοκιμασίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Στις 26/10 αναμένεται η σημαντική επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα Σεργκέι Λαβροφ. Να σημειωθεί ότι από χθες το ανθυποβρυχιακό πλοίο «Vice Admiral Kulakov» και μια ομάδα πολεμικών πλοίων του Βόρειου Στόλου του Ρωσικού Ναυτικού επισκέπτονται το λιμάνι του Πειραιά.

Στις 27/10 θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην Αθήνα.

Στις 19/11 θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ.

Στις 10-11/12 αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στις Βρυξέλλες, εκεί όπου με βάση το χρονοδιάγραμμα οι 27 θα αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία.

Την Πέμπτη λήγει η παράνομη Navtex για το Oruc Reis

Εν τω μεταξύ εκπνέει σε 2 μέρες η παράνομη Navtex για το Oruc Reis το οποίο παραμένει επί του παρόντος μακριά από τις ελληνικές ακριτικές ακτές του συμπλέγματος του Καστελόριζου, περίπου στα 65 ναυτικά μίλια, με βορειοανατολική πορεία προς το ανατολικό άκρο της παράνομα δεσμευμένης από την Τουρκία περιοχής.

Το πρωί της Τρίτης, με δεδομένη την ταχύτητα των 4,4 κόμβων, το ερευνητικό θα προσεγγίζει πιο κοντά στο όριο της navtex. Θα φανεί τότε τι σκοπό έχει η Άγκυρα, αν δηλαδή επιχειρήσει να φέρει το ερευνητικό πιο κοντά προς το Καστελόριζο, ή αν θα το διατηρήσει στην προηγούμενη πορεία που διέγραψε, περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη.

Προκλητικός εμφανίστηκε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, που υποστήριξε ότι αν σε κάποια έρευνα εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ανακάλυψης φυσικού αερίου, η Άγκυρα θα στείλει πλέον και γεωτρύπανο.

 

Το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης εξέδωσε τρεις Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο στις 20 Οκτωβρίου. Οι περιοχές τους αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣε ξενοδοχείο καραντίνας το γκρουπ των Γάλλων – Αναχωρεί το «Blue Star Delos» μετά από απολύμανση
Επόμενο άρθροΔιπλωματικός μαραθώνιος από την Ελλάδα – Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία (video)