Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι στα πρόθυρα της επίλυσης μίας πολυετούς διαμάχης με την πΓΔΜ, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, μπορεί να του κοστίσει τον κυβερνητικό εταίρο του.

 

Το πρακτορείο αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι εντάσεις ενόψει της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα Σκόπια, αναφέρει το Bloomberg, έχουν αναγκαστεί κάποιες φορές να αποκαλούν τη χώρα τους ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), λόγω των αντιρρήσεων της Αθήνας στην πιο σύντομη ονομασία τους.

 

Ο Πάνος Καμμένος, που είναι αντίθετος με οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο έχει απειλήσει «να βγάλει από την πρίζα» τον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν η Συμφωνία πάει στη Βουλή για ψηφοφορία.

 

Ο Τσίπρας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι θα έχει πλειοψηφία με βουλευτές άλλων κομμάτων. Οι επόμενες εκλογές είναι το φθινόπωρο, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα, καθώς ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να έχει βαριές απώλειες στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

Αν και ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδειχθεί αναπάντεχα ανθεκτικός κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που είναι στην εξουσία, οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει επιλογή παρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν αποχωρήσει ο Καμμένος και οι βουλευτές του.

 

Ο Καμμένος «δεν θα άρει την υποστήριξη του από αυτή την κυβέρνηση», είπε ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open την Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός είναι σίγουρος, σημειώνεται στο δημοσίευμα, ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης, παρά τη διαφωνία τους, όπως είπε και ο ίδιος.

 

Αν και ο Τσίπρας θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης, η νομοθέτηση χωρίς τους ΑΝΕΛ θα ήταν προκλητική.

 

«Ακόμη και αν ο Τσίπρας εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και επιζήσει της πρότασης μομφής, μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας τον Σεπτέμβριο», σημειώνει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence.

 

Μία ήττα στην ψήφο εμπιστοσύνης θα αναγκάσει τον Πρωθυπουγό να προκηρύξει εκλογές, αν και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών δεν είναι σαφές με δεδομένο ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στις κάλπες, μέχρι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει μία σειρά μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων της συνταγματικής αναθεώρησης, της νέας νομοθεσίας για την προστασία κατοικίας και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣχεδιάζει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών $1,02 δισ. εντός του 2019
Επόμενο άρθροΣταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο