Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση και οι ευρωπαϊκές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ασία, καθώς κλιμακώνεται και πάλι η εμπορική ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

 

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με tweet του εξαπέλυσε νέες απειλές κατά Κίνας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισεκ. δολαρίων”. Όπως συμπλήρωσε “Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%”.

 

Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν την τρέχουσα εβδομάδα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Επίσης, σύμφωνα με  πληροφορίες της εφημερίδας South China Morning Post, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε ενδέχεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, αργότερα όμως από ό,τι ήταν προγραμματισμένο μέχρι τώρα, και να συντομεύσει την παραμονή του στην Ουάσινγκτον.

 

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν τις ασιατικές αγορές και ειδικότερα αυτές της Κίνας σε ελεύθερη πτώση, με τον δείκτη Shangai composite να υποχωρεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%. O Shenzen component σημείωσε βουτιά άνω του 8%, ενώ και ο Shenzhen composite βρέθηκε να χάνει σχεδόν 8%.

 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,40%. Ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στο κόκκινο με απώλειες 1,59%, ο γερμανικός DAX επίσης υποχωρεί κατά 1,51% ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι περιφερειακές αγορές. Ειδικότερα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,47%, ο ισπανικός IBEX χάνει 1,04% και ο πορτογαλικός PSI 20 βρίσκεται 1,52% χαμηλότερα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔείτε τα κριτήρια και τα ποσά
Επόμενο άρθροΣτη Ζάκυνθο την Πέμπτη ο Χαρίτσης