Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Το σύνολο των θανάτων είναι 93, με διάμεση ηλικία τα 73 χρόνια. Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας είναι 2.011. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 77 πολίτες, με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 35.432 κλινικά δείγματα. Τελευταία θύματα, ένας 47χρονος που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό, με υποκείμενα νοσήματα, ένας 72χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και ένας 85χρονος στο Θριάσιο.

infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος για την Παρασκευή 10 Απριλίου

Το ότι υπάρχει κορονοϊός δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στο νοσοκομείο για άλλους σοβαρούς λόγους υγείας, τόνισε o κ. Τσιόδρας λέγοντας «και βέβαια θα πάμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό».

Αναφερόμενος στην υποεκτίμηση αλλά και την ελλιπή αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο την εποχή του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έγινε σε 55 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αφορούσε επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εγκεφαλικά επεισόδια, καταγράφηκε έλλειψη θεραπευτικής αντιμετώπισης που μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη έκβαση της υγείας όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μόνο το 20% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο τόσο στη οξεία φάση όσο και στην φάση της αποκατάστασής τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειάζεται λοιπόν πολύ προσοχή γιατί η έλλειψη της καλής αυτής θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες κακών εκβάσεων και μικρότερες πιθανότητες καλής λειτουργικής έκβασης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο».

Επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά την 8η Απριλίου, ο κ. Τσιόδρας μετέφερε απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη.

Τέτοια ημέρα, αναφέρει η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση το οποίο καθιστά δύσκολο την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων και η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.

Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα, δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού.

Όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο όταν αυτό απαιτείται, την παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν όπως έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αυτήν τη στιγμή υποφέρουν από την επέλαση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνίας μας ούτε και στις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου.

Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία είναι πάνω απ΄όλα η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και από τη θέση του χαιρέτησε τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακάλεσε να συνεχίσουν να έχουν αυτήν την υπεύθυνη στάση που θα βοηθήσει όλους μας να αποφύγουμε επιδημίες σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό αλλά και περαιτέρω κύκλους αυτών των επιδημιών στη χώρα μας. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας. Τους ευχαριστούμε, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό».

«Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. Δεν μπορεί ο κόσμος να σταματήσει να λειτουργεί. Ταξίδια θα γίνονται με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις που είναι απαραίτητες και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί σε κάθε χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στην ‘Απω Ανατολή που είχαν χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούσαν τα ταξίδια και τα επανέφεραν, όταν είδαν ότι υπήρξε αύξηση εισαγωγής κρουσμάτων από κάποιες χώρες. «Θα υπάρχουν τέτοια όπως τα ονομάζω εγώ «πέρα -δώθε», συμπλήρωσε.

Συνεχώς επικαιροποιείται το σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που προέκυψε στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Εξήγησε ότι από προχθές το βράδυ έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες αρχές, καθώς υπήρξε θετικό κρούσμα στον οικισμό και σε 29 το τεστ που έγιναν βρέθηκαν 20 άτομα θετικά. Ο οικισμός κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε κατ οίκον περιορισμός των πολιτών για 14 μέρες.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει και το πόσο εύθραυστη είναι, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ βρίσκονται από το πρωί στην περιοχή και έχουν ήδη πραγματοποιήσει 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που υπάρχει το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο. Δόθηκε εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν βέβαια σε αυστηρή καραντίνα στην νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο εκτός καραντίνας πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικού λόγους. Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει στην καραντίνα ή να βγει από την καραντίνα.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον κ. Χαρδαλιά, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Λιβάνιο τον γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Σταμάτη, τον γ.γ. Υγείας, κ. Πρεζεράκο, τον γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, κ. Θεοδώρου και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, κ. Πάντζο, μετέβη στον περιοχή και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας, κ. Καλογιάννη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και δήμαρχοι από όμορους δήμους της Θεσσαλίας , εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείς και της κοινότητας των Ρομά.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή των λαϊκών αγορών για τις επόμενες 14 μέρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και την απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου, ενώ από αύριο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων. Στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψη έκτακτων μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενείας προσφύγων Κουτσόχερο.

Εξάλλου, ο υφυπουργός σχολίασε και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά την επίσκεψη στον οικισμό κάποιοι Ρομά κινήθηκαν εναντίον του κλιμακίου. Ο κ. Χαρδαλιάς τα χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμα», λέγοντας μάλιστα ότι «παρόλο που δεν κρατούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονται μεταξύ τους, συζητήσαμε μαζί τους, αντιλήφθηκαν γιατί πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και τι πρέπει να κάνουν».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι κάτα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν όλοι κλειστοί για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.

Όσον αφορά την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ για τον COVID-19, το 10306, επισήμανε ότι η επικοινωνία των πολιτών είναι δωρεάν και δεν επιφέρει καμία χρέωση. Σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρξαν χρεώσεις, κατόπιν συνεννόησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι χρεώσεις αυτές θα πιστωθούν στον επόμενο ή μεθεπόμενο λογαριαμό των πολιτών. «Είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε και θα το εξασφαλίσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι ασθενείς με Μεσογειακή και Δρεπανοκυτταρική αναιμία δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουν να εργάζονται διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο καθημερινά, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αφού διευκρίνισε ότι η λίστα των ομάδων αυξημένου κινδύνου που έχει καταρτίσει ομάδα ειδικών επιστημόνων από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, επικαιροποιείται τακτικά ανάλογα με τις εξελίξεις καθώς έρχονται συνεχώς καινούργια δεδομένα στην επιφάνεια, αποφάσισε χθες Πέμπτη ότι η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα θα ενταχτεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις έως τις 27 Απριλίου – Ποιοι ΚΑΔ εξαιρούνται
Επόμενο άρθροΝ. Παλληκαράκης ( καθ. Ιατρικής Φυσικής): Χωρίς ιατρική τεχνολογία, σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί να υπάρξει