Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας λοιμωξιολόγο Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά: Τέσσερα νέα θύματα κατέγραψε η επιδημία στην Ελλάδα. Το σύνολο των θυμάτων είναι 90, με διάμεση ηλικία τα 73 χρόνια. Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας είναι 2.011. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 77 πολίτες, με διάμεση ηλικία τα 67 χρόνια. Έχουν ελεγχθεί 35.432 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη επ ευκαρία της Διεθμούς Ημέρας των Ρομά την 8η Απριλίου.

Τέτοια ημέρα, λέει η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στις κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη. Να ενισχυθούν τα μέτρα για καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Φέτος αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς.

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση το οποίο καθιστά δύσκολο την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων και η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές

Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα, δεν αφορούν αυτούς, αφορούν την διασπορά του ιού.

Όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο όταν αυτό απαιτείται, την παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν όπως έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες αυτήν τη στιγμή υποφέρουν από την επέλαση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνίας μας ούτε και στις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑφιέρωμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου στον Σπύρο Λούη
Επόμενο άρθροΟ αριθμός «bib» του Ντουπλάντις πουλήθηκε 2.800 ευρώ