Ο Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας Δημήτρης Χατζηγεωργίου ξεκίνησε την ενημέρωση, ανακοινώνοντας δύο νέα κρούσματα στη χώρα. Οι θάνατοι είναι 171 από χθες, ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 2.878 εκ των οποίων το 55,2% είναι άντρες. Τα 626 (21,8%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1635 (56,8%) σχετίζονται με καταγεγραμμένο κρούσμα. 19 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι και 100 έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Φτωχά χαρακτηρίστηκαν τα αποτελέσματα για τα διαγνωστικά τεστ, ενώ έγινε γνωστό ότι οι επιστήμονες επικεντρώνουν πλέον τις προσπάθειες στο να απομονώσουν μία από τις 25 βασικές πρωτεϊνες του ιού, για να ανακοπεί ο κύκλος μετάδοσης.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. Οι 6 (33,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Δεν έχουμε νέους καταγεγραμμένους θανάτους ενώ μέχρι σήμερα 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα. Οι 50 ήταν γυναίκες (29,2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

Μόλις τρία νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες και άλλοι δύο θάνατοι από τον ιό, ανεβάζοντας σε 171 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα.

Σχετικά με το υπό εξέταση άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων- Βρεφονηπιακών Σταθμών από την επόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η εμπειρία από την επαναλειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου, ήταν θετική όπως ισχύει και για άλλες χώρες.

«Για τα επιδημιολογικά δεδομένα έχει μιλήσει αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Τσιόδρας και οι αποφάσεις, όπως σε κάθε βήμα, λαμβάνονται ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με τους ειδικούς», πρόσθεσε.

Επιτρέπεται, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, υπενθύμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η σχετική εγκύκλιος ορίζει, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.

Αύριο ξεκινά το τέταρτο στάδιο των μέτρων, προχωράμε με ιδιαίτερη προσοχή, για να μείνουμε ασφαλείς, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Υπενθύμισε πως από αύριο, Δευτέρα, επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στις πτήσεις εξωτερικού ενημέρωσε ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας 15 ακόμα αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν περισσότερα από 1.310 άτομα και όλα τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά.

Παγκοσμίως, τα θύματα της πανδημίας είναι κοντά στις 345.000 και τα κρούσματα περίπου 5.440.000. Το επίκεντρο της νόσου έχει μεταφερθεί πλέον στην αμερικανική ήπειρο, με τις ΗΠΑ να μετρούν πάνω από 97.000 νεκρούς και την Βραζιλία πάνω από 22.000.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλμυρός: Κάηκαν τρία στρέμματα με ξερά χόρτα
Επόμενο άρθροΤσεκάρει τον Μπακασέτα η Γαλατασαράι