«Η ευρωζώνη αντιμετώπισε μία ανάλογη κατάσταση το 2016», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναφορικά με την προσωρινή επιβράδυνση που σημειώνεται στην Ευρωζώνη με κίνδυνο να οδηγήσει η κατάσταση αυτή σε νέα ύφεση.

 

H προσωρινή επιβράδυνση της ευρωζώνης δεν προμηνύει απαραίτητα μία σοβαρή ύφεση, τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

 

«Από το 1970, έχουν υπάρξει 50 φορές που σημειώθηκε επιβράδυνση κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα και μόνο τέσσερις υφέσεις. Στην πραγματικότητα, η ευρωζώνη αντιμετώπισε μία ανάλογη κατάσταση το 2016, όταν η οικονομία πέρασε μία επιβράδυνση, η οποία τροφοδοτήθηκε από τη συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

 

Εκείνη την εποχή, η δύναμη της εγχώριας οικονομίας κατάφερε να προστατεύσει την ανάκαμψη από τις εξωτερικές αβεβαιότητες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Φρανκφούρτη.

 

«Το βασικό ερώτημα είναι αν, με τη νομισματική πολιτική να συνεχίζει να υποστηρίζει την επέκταση, η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει τόσο ανθεκτική σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Οι επικριτές της ΕΚΤ συχνά αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει επιλογές, μετά τα τόσα πολλά βήματα που έχει κάνει. Ωστόσο, ο Ντράγκι είπε την Τετάρτη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 

«Ο τρέχων μηχανισμός αντίδρασής μας είναι καλά σχεδιασμένος, ώστε να ανταποκρίνεται σε περαιτέρω καθυστερήσεις στη σύγκλιση του πληθωρισμού», τόνισε. «Η ΕΚΤ θα υιοθετήσει όλες τις δράσεις νομισματικής πολιτικής που είναι αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου της. Δεν μας λείπουν τα εργαλεία».

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιμένει ο Ερντογάν για την Αγια-Σοφιά
Επόμενο άρθροΨηλότερα το ευρώ