«Πληγωμένοι» οι Αγώνες από -ακόμα- ένα σκάνδαλο την παραμονή της τελετής έναρξης, με την απομάκρυνση του διευθυντή της εκδήλωσης για ένα παλιότερο σχόλιο για το Ολοκαύτωμα, οι διοργανωτές του «Τόκιο 2020» έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να διορθώσουν την εικόνα της διοργάνωσης, όταν αποκαλύψουν ποιος θα μεταφέρει την Ολυμπιακή φλόγα για τα τελευταία βήματα, προκειμένου να «φωτίσει» το στάδιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η ταυτότητα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου είναι ένα από τα πιο μεγάλα μυστικά των Αγώνων, αλλά οι φήμες έχουν περιστραφεί εδώ και μήνες γύρω από γνωστούς αθλητές, όπως ο παλαίμαχος παίκτης του μπέιζμπολ των Σιάτλ Μάρινερς, Ιτσίρο Σουζούκι, και ο Σοχέι Οχτάνι των Λος Άντζελες Έιντζελς.

Μία αθλητική φιγούρα που θα μπορούσε να μειώσει τη δυσαρέσκεια του κοινού για τη διοργάνωση των Αγώνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η -κάτοχος τεσσάρων τουρνουά γκραν σλαμ στο τένις- Ναόμι Οσάκα.

Με πατέρα από την Αϊτή και μητέρα Γιαπωνέζα, η Οζάκα αντιπροσωπεύει το πώς μοιάζει μια πιο μοντέρνα και πιο διαφορετική Ιαπωνία.

Εκτός από τις γκάφες και τα -άλλα- σκάνδαλα, όπως αυτό του πρώην επικεφαλής του «Τόκιο 2020», Γιοσίρο Μόρι, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού έκανε σεξιστικά σχόλια σχετικά με τις γυναίκες που μιλούσαν πάρα πολύ, η Ιαπωνία δέχθηκε επίσης «πυρά» για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Τα δύο τρίτα των ανθρώπων δήλωσαν πως αμφιβάλλουν ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να φιλοξενήσει ασφαλείς αγώνες, με περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι αντιτίθενται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Asahi.

Άλλες γνωστές αθλητικές μορφές, οι οποίοι αναφέρθηκαν ως πιθανοί λαμπαδηδρόμοι, είναι ο -τρεις φορές Ολυμπιονίκης του Τζούντο- Τανταχίρο Νομούρα, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Αθήνας το 2004 στην κολύμβηση, Κοσούκε Κιτατζίμα, και η παλαίμαχη πρωταθλήτρια της πάλης, Σαόρι Γιοσίντα, που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε 13 παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές ζήτησαν μια μη διασημότητα, η οποία θα αντιπροσώπευε την ανάκαμψη της χώρας από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που προκάλεσε την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, κατέστρεψε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και σκότωσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Η Ιαπωνία έκανε μια παρόμοια επιλογή το 1964, την τελευταία φορά που το Τόκιο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν ο Γιοσινόρι Σακάι, ένας 19χρονος αθλητής κολεγίου που γεννήθηκε στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945, την ημέρα ρίψης της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ, έφερε τη φλόγα το στάδιο.

Πάντως, όποιος και αν μεταφέρει τη Ολυμπιακή φλόγα αύριο, το νέο στάδιο, χτισμένο στον ίδιο χώρο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για τους Αγώνες του 1964, θα είναι σχεδόν άδειο, με μόνο σχεδόν 950 άτομα, κυρίως αξιωματούχους και δημοσιογράφους, να βρίσκονται τις εξέδρες.

Ωστόσο, το πρόσωπο του λαμπαδηδρόμου θα δουν πιθανότατα εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μέσα από τις τηλεοράσεις τους.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤσιάρας: Το Ελεγκτικό Συνέδριο προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα
Επόμενο άρθροΟλιγόωρο μπλακ άουτ σε ιστοτόπους μεγάλων εταιρειών παγκοσμίως- Τι συνέβη