Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ιστορία με την επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό, τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ

 

Yπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία τάσσεται ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ προειδοποιώντας για τους κινδύνους από την καθυστέρηση ενταξιακών διαδικασιών με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

 

«Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, τώρα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ιστορία με την επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό. Ποιος πολιτικός σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Έξωσης θα τολμούσε να ανακοινώσει μία διαδικασία συμφιλίωσης, αντιτιθέμενος προς σαφείς κοινωνικές αντιστάσεις, έχοντας προηγουμένως αντιμετωπιστεί με περιφρόνηση επί 28 χρόνια;

 

Βιώνουμε ήδη στο Κόσοβο, τι σημαίνει η καθυστέρηση (ενταξιακών διαδικασιών) για μία χώρα», δηλώνει ο κ. Ροτ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και τονίζει ότι «αν αφήσουμε κενό στα Δυτικά Βαλκάνια θα παρεισφρήσουν στην περιοχή δυνάμεις των οποίων τις απόψεις περί Κράτους Δικαίου δεν συμμεριζόμαστε: η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία».

 

Τάσσεται δε υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου, «επειδή έχουν εκπληρωθεί οι όροι της ΕΕ», αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού των συνόρων Σερβίας – Κοσόβου, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

 

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμούσες αποφάσεις περί ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα καθυστερήσουν λόγω των ευρωεκλογών, ο Μίχαελ Ροτ προειδοποιεί σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι «δεν μπορούμε να εξαρτήσουμε την πορεία του κόσμου από τις προθεσμίες εκλογής στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει ικανή για διαπραγματεύσεις.

 

«Παρουσιάσαμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα πριν από έναν χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει: Τον Ιούνιο του 2019 αποφασίζει το Συμβούλιο. Με βάση το σύνολο των λεγομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί. Δεν επιτρέπεται μία μεταβατική φάση να μας εμποδίσει από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση
Επόμενο άρθροΤο σχέδιο Μητσοτάκη είναι εφιαλτικό για τις μεσαίες τάξεις