Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, προχώρησε, στην κατάθεση κοινοβουλευτικής αναφοράς προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, υποστηρίζοντας έμπρακτα το αίτημα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών και της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελουργικών προϊόντων Ελλάδας για την λήψη ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων παραγωγής αλκοολούχων πότων.

Στην άκρως κατατοπιστική και αναλυτική επιστολή του Συνδέσμου και της Ένωσης, που έλαβε η κ. Μακρή, περιγράφεται το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καθώς η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αλλά και των κέντρων διασκέδασης στο πλαίσιο των αναγκαίων, για την υγεία, μέτρων προφύλαξης κατά του κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση του κύκλου εργασιών τους. Επιπρόσθετα, ακόμη και τώρα, μετά την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, η κατανάλωση των παντός είδους οινοπνευματωδών ποτών αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα αφού ο μειωμένος αριθμός θαμώνων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου δε βοηθούν στην άμεση επαναφορά της κατανάλωσης σε κανονικά επίπεδα.

Για τον λόγο αυτό προτείνεται από τους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου μία δέσμη μέτρων που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και θα τους δώσει ανάσα ρευστότητας. Συγκεκριμένα, οι ως άνω επαγγελματίες αιτούνται:

  1. Να χορηγηθεί η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα προϊόντα που εξήλθαν από το καθεστώς αναστολής τον Μάϊο του 2020 ενώ παράλληλα ζητούν να δοθεί τρίμηνη παράταση για την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του Ιουνίου προκειμένου να μπορέσουν τους επόμενους δύο καλοκαιρινούς μήνες να αντλήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες καταβολές.
  2. Να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής σε τρεις ισόποσες δόσεις των προαναφερόμενων φόρων για τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου.
  3. Να παρασχεθεί η αντίστοιχη έκπτωση του 25% στις επιχειρήσεις που εξοφλούν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ, όχι μόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ αλλά και στα κατά τόπους τελωνεία, ενώ η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προτείνεται να είναι αναδρομική για τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου για τις επιχειρήσεις που μερίμνησαν, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα την εν λόγω οικονομική τους υποχρέωση.
  4. Τέλος, ζητούν την υπαγωγή των αλκοολούχων ποτών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μέτρο που ήδη έχει ορθά ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις εστίασης.

 

 

Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη το δίκαιο και εύλογο των αιτημάτων του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου, από την πλευρά της, στηρίζει τις συγκεκριμένες προτάσεις, βεβαία ότι θα εξεταστούν διεξοδικά και θα αξιολογηθούν θετικά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Προηγούμενο άρθροΟ Αχ. Μπέος σε τηλεοπτική συζήτηση για την επόμενη μέρα της Οικονομίας  – Με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών κι αυτοδιοικητικών
Επόμενο άρθροΠροχωράνε τα έργα για το φράχτη στον Έβρο