Μετά από το καλοκαίρι, τα σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από την Ιταλία. Λίγο οι αυξημένοι τόνοι της νέας κυβέρνησης -συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά- με τις Βρυξέλλες, λίγο οι απειλές των Ευρωπαίων για κυρώσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό της χώρας και, περισσότερο η είσοδός της σε ύφεση, με τη μείωση 0,1% του ΑΕΠ της, στο τελευταίο εξάμηνο του 2018, έκαναν την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1% το 2019 να μοιάζει μάλλον αισιόδοξη. Η κυβέρνηση της Ιταλίας, μπορεί να ετοιμάζεται να περικόψει την πρόβλεψη αυτή, όμως ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να κρατήσει την ανάπτυξη σε θετικό έδαφος.

 

Για να το καταφέρει αυτό, έχει ήδη έτοιμο το «Διάταγμα για την Ανάπτυξη», ένα σχέδιο, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση σήμερα, Παρασκευή, περνώντας δέσμη μέτρων που θα ωθήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη, αποφεύγοντας τα μέτρα λιτότητας. Όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο αυτό προβλέπει όχι νέους φόρους, αλλά αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις επενδύσεις, ευελπιστώντας να προσελκύσει περισσότερες (και μάλιστα θα επιτρέπει στις τοπικές Αρχές να τις πραγματοποιούν ή διαχειρίζονται), μείωση των φόρων ιδιοκτησίας ακινήτων για εργοστάσια και αποθήκες, καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς. Θα περιέχει και πακέτο μέτρων για τα NPL’s και στήριξης των τραπεζών για τα δάνεια με υψηλή επικινδυνότητα να μην αποπληρωθούν.

 

Με τα μέτρα αυτά, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα παρουσιάσει μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη και το ΑΕΠ του 2019, βάσει της οποίας θα περιγραφούν οι νέοι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΌλα ανοιχτά για το Brexit!
Επόμενο άρθροAΠO TOY XPONOY TO E.X.E.