«Ορθό» και «μέχρι σήμερα επιτυχημένο» βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας  Στέφεν Ζάιμπερτ τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, επισημαίνοντας τόσο τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Άγκυρα όσο και την ανάγκη βελτίωσης του μηχανισμού επιστροφής «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την Αθήνα έκανε λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, αναφερόμενη στον ελληνογερμανικό διάλογο για τη μετανάστευση.

 

«Η ΕΕ και η Τουρκία μένουν προσηλωμένες σε αυτή τη συμφωνία και συνεχίζουμε να την υλοποιούμε από κοινού, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό, της οποίας η κεντρική ιδέα, όπως είπε, ήταν να προσφέρουμε προστασία σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία και να τους δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο περνώντας το Αιγαίο.

 

«Αυτό, αν δούμε τη συμφωνία, έχει επιτευχθεί πολύ πειστικά. Υπάρχουν αδυναμίες, ο μηχανισμός επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία “ένας προς έναν” σίγουρα δεν λειτουργεί έτσι όπως εμείς το φανταζόμαστε σήμερα, αλλά, λόγω της ευρωπαϊκής στήριξης, έχουν δοθεί πολλά χρήματα για τη φροντίδα των προσφύγων και συνεχίζουν να ρέουν», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι ήταν σωστό να συναφθεί αυτή η συμφωνία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Απαντώντας εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των Αφγανών στα προσφυγικά κέντρα σε ελληνικά νησιά, η κυρία Άντεμπαρ επεσήμανε ότι υπάρχει αύξηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά αυτό, όπως διευκρίνισε, ισχύει και επειδή έχει μειωθεί το ποσοστό των Σύρων. «Πιστεύω ότι και η ελληνική πλευρά έχει επίγνωση του ότι η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων χρήζει βελτίωσης και αυτό είναι ξεκάθαρο και στους Έλληνες συναδέλφους και στην ΕΕ», συνέχισε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι υπάρχει εντατικός διάλογος στον οποίο συμμετέχουμε – με την Κομισιόν και με την ελληνική πλευρά.

 

Ένα εργαλείο είναι ο ελληνογερμανικός διάλογος για τη μετανάστευση, πρόσθεσε και έκανε λόγο για μια «τακτική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση, για πιθανές προκλήσεις και λύσεις, για το πώς θα μπορούσε κανείς να επιτύχει περαιτέρω βελτιώσεις». Συνάντηση στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου πραγματοποιήθηκε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕκτοξεύτηκε ο Γενικός Δείκτης
Επόμενο άρθροΟι εκλογές θα γίνουν στην εξάντληση της τετραετίας