Χαρακτηριστικά ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, προσέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως ένα ακόμη «κομβικό σημείο» στις υπαρκτές και καθαρές ιδεολογικοπολιτικές γραμμές των δύο παρατάξεων. Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι η κατεύθυνση στη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι το στοίχημα, ένα «προοδευτικό στοίχημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα κερδηθεί στην επόμενη Βουλή.

 

Όπως είπε ο κ. Καλογήρου, ξεκάθαρα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικό-πολιτικό χαρακτήρα, δεν είναι μια ουδέτερη πρόταση και γι’ αυτό τον λόγο φαίνεται αρκετές φορές ενοχλητική.

 

«Ακούσαμε ότι κάποια άρθρα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα είναι αχρείαστα, οι αλλαγές που σχετίζονται με την οργάνωση του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας είναι αριστερός λαϊκισμός», ανέφερε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο, ότι δεν ψηφίζει βασικές αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο, όπως την πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα και του άρθρου 13 σχετικά με τον πολιτικό όρκο, παραμένοντας καθηλωμένη σε αναχρονιστικές αντιλήψεις, όπως είπε.

 

Επίσης, ο κ. Καλογήρου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 5, παρ. 2, αναφορικά με την απαγόρευση διάκρισης φύλου, «φοβούμενη τη βαθιά συντηρητική της πτέρυγα», και για τα κοινωνικά δικαιώματα (αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, δημόσιος έλεγχος των βασικών κοινωνικών αγαθών), την ισότητα αμοιβής για ίση αξία αμοιβής ανεξαρτήτως ηλικίας εργαζόμενου, και ότι έχει να κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα, την αναθεώρηση του άρθρου 25 παρ. 3 για την αρχή της επιείκειας και την κατάργηση διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, τη βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού, την διάρκεια των βουλευτικών θητειών, το εκλογικό αναλογικό σύστημα και τα εκλογικά κωλύματα.

 

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών, για την οποία τόνισε ότι μεν υπήρξε η σχετική συναίνεση, ωστόσο, εκτίμησε ότι για τη διευκρινιστική δήλωση -η οποία μπορεί να δώσει καθαρή δικονομική διέξοδο σε σχέση με ποινικές υποθέσεις που έχουν ποινικές απολήξεις- υπάρχει επιδίωξη να μην ψηφιστεί με 180, δηλαδή, να καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η ψήφισή της σε μια επόμενη Βουλή.

 

Τέλος, ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην απόρριψη των προτάσεων της ΝΔ, οι οποίες – όπως είπε – είναι η «ενοχλητική» προστασία του δάσους, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ο «δημοσιονομικός ζουρλομανδύας», δηλαδή, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, και θέματα της Δικαιοσύνης, για τα οποία είτε δεν απαιτείται αναθεώρηση, είτε δεν υπήρξε κοινός τόπος ή διαφώνησε η ίδια η Δικαιοσύνη (όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών).

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘέλουμε η Εθνική να γίνει η τράπεζα που θα εντυπωσιάζει
Επόμενο άρθροΤέλος η «χαρτούρα » στις μεταβιβάσεις ακινήτων