Ζήσης Ψάλλας

Επιδημιολόγος του Χάρβαρντ προτρέπει το αμερικανικό κοινό να περπατάει πιο γρήγορα διατηρώντας  αποστάσεις από τους άλλους.

Ο καθηγητής Marc Lipsitch, επικεφαλής του Κέντρου για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Νόσων στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, ανέφερε ότι είναι ανεπαρκείς οι δοκιμές σχετικά με την επέκταση του ιού. 

Με τις περιπτώσεις COVID-19 να διπλασιάζονται κάθε 5-7 ημέρες, η εξάπλωση μπορεί να συμβεί γρήγορα και είναι κρίσιμο τα μέτρα που λαμβάνουν μέχρι στιγμής να ακυρώνουν τις επαγγελματικές συναντήσεις, να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν, και να γίνονται μαθήματα κολεγίων online, πριν οι συνθήκες καταστούν κρίσιμες.

«Η κατάσταση που πρέπει να ανησυχούμε είναι αυτή μετά τις τέσσερις εβδομάδες από τώρα, όχι η κατάσταση τώρα], δήλωσε ο Lipsitch. 

Ο Lipsitch έκανε τις παρατηρήσεις του σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την εξάπλωση του κορωνοϊού πανδημία, με 118.000 αναφερθείσες περιπτώσεις σε 113 χώρες. Αν και η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων και θανάτων είναι στην Κίνα, η εξάπλωση του ιού σε αυτό το έθνος έχει επιβραδυνθεί δραματικά, ενώ οι αριθμοί ανεβαίνουν σε άλλες χώρες. 

Με το εμβόλιο να είναι μακριά, ο στόχος της “κοινωνικής απόστασης” είναι να διατηρηθεί ο μέγιστος αριθμός περιπτώσεων σε επίπεδο που μπορεί να χειριστεί το σύστημα υγείας. «Έχουμε περίπου 2,8 κρεβάτια εντατικής φροντίδας ανά 10.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και αυτό ήταν ο αριθμός των κρίσιμων περιπτώσεων στο Wuhan την υψηλότερη ημέρα», δήλωσε ο Lipsitch.

Στις ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα να λαμβάνονται παντού, είπε ο Lipsitch. Κινηματογραφικές αίθουσες, εκκλησίες και άλλοι δημόσιοι χώροι πρέπει να είναι κλειστοί, πρότεινε. Εάν δεν απαιτείται για να προστατευθεί η ζωή, οι συναντήσεις μεγάλων ομάδων πρέπει να ακυρωθούν. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη τοπική συνάντηση 175 ατόμων στη βιοτεχνολογική εταιρεία Biogen, η οποία οδήγησε σε 70 περιπτώσεις COVID-19 μέχρι στιγμής.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος επιτάχυνσης της επιδημίας αν έχετε μεγάλο αριθμό ανθρώπων μαζί», δήλωσε ο Lipsitch. 

Μια άλλη δύσκολη απόφαση αφορά το ενδεχόμενο περιορισμού της δημόσιας μετακίνησης, η οποία μπορεί να πλήξει τους αναβάτες αλλά συχνά παρέχει μια κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της κατοικίας και της εργασίας.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλ. Χαρίτσης: «Μεγάλες κρίσεις αντιμετωπίζονται μόνο από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας” (audio)
Επόμενο άρθροΈκτακτα μέτρα ΕΟΠΥΥ λόγω κορωνοϊού