Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2020, 12:45

Θάνος Ξυδόπουλος

Ερευνητές από το Aarhus University τεκμηριώνουν ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής δεν συνδέεται με την ποσότητα του σωματικού λίπους αλλά με τη μεγάλη μυϊκή μάζα.

Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει ένα στα τρία άτομα στον βιομηχανικό / δυτικό κόσμο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Και όταν πρόκειται για την πρόληψη της κατάστασης, η καλύτερη συμβουλή του γιατρού είναι συχνά η απώλεια βάρους. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής δεν συνδέεται με την ποσότητα του λίπους, αλλά μάλλον με το άλιπο βάρος.

«Ενώ είναι σωστό ότι τα υπέρβαρα άτομα έχουν σαφώς αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το λίπος έχει σημασία όταν λαμβάνουμε υπόψη το άλιπο βάρος. Αντίθετα, φαίνεται ότι τα άτομα με υψηλό άλιπο βάρος έχουν υψηλό κίνδυνο, ανεξάρτητα από το αν έχουν πολύ λίπος στο σώμα τους ή όχι», ανέφερε ο Morten Fenger-Grøn, επικεφαλής της μελέτης.

«Στα μάτια πολλών ανθρώπων, η μεγάλη μυϊκή μάζα φαίνεται να είναι το αντίθετο του υψηλού σωματικού λίπους, αλλά αποδεικνύεται ότι σε αρκετούς ανθρώπους αυτά συμβαίνουν και τα δύο. Και όταν αυτοί οι άνθρωποι έχουν υψηλό κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, τείνουμε να το ερμηνεύσουμε ως απόδειξη ότι το υπερβολικό λίπος είναι επιβλαβές», είπε ο Fenger-Grøn.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, πολλοί άνθρωποι έχουν μη διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σημασία του να ψάχνουμε επίσης για αυτήν την πάθηση σε άτομα που έχουν αρκετή μυϊκή μάζα χωρίς υπερβολικό σωματικό λίπος -παρόλο που φαίνεται να είναι πολύ υγιή και ανθεκτικά».

Ο Fenger-Grøn πιστεύει ότι πρέπει να διαγραφεί η άποψη που θέλει να υπάρχει αιτιώδης σχέση της κολπικής μαρμαρυγής και φλεγμονής που προκαλείται από τον λιπώδη ιστό. 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Trends in Cardiovascular Medicine.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2020, 12:45

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακή φιλανθρωπική συναυλία «Δίπλα στο κύμα» με την Όλγα Βενέτη
Επόμενο άρθροΤο Reboot σε εστίαση και τουρισμό θα κρίνει και το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων