Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Από τις Έξι», με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, μίλησε η 16χρονη μαθήτρια Μαριαλήνα Τσινίδη, η οποία έχει πραγματοποιήσει ήδη τρία πειράματα στο διάστημα μέσω της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin, έχει βραβευτεί δύο φορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και πλέον συγγράφει επιστημονικές εργασίες, ένα βιβλίο φυσικής για παιδιά, ενώ αναζητά χρηματοδότηση για να υλοποιήσει το επόμενο σχέδιό της στον διαστημικό σταθμό, μέσω της αεροδιαστημικής εταιρείας Nanoracks. Κι όλα αυτά μόλις στα 16 της χρόνια.

Η αγάπη της για τη φυσική και ειδικά για την αστρονομία και τη θεωρητική φυσική ξεκίνησε από τα 9 της χρόνια. Το πρώτο πείραμα που έκανε, αφορούσε την μελέτη του ελαιόλαδου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας (αεροδιαστημική εταιρία Nanoracks και Blue Origin). Τα επόμενα δύο πειράματά της, αφορούσαν την μελέτη του ιξώδους του μελιού και τις αντιδράσεις των αφρών και των γαλακτωμάτων σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Την άνοιξη του 2020, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βραβεύτηκε με την ομάδα της (από τη Σχολή Μωραΐτη όπου φοιτά τώρα) από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για την εργασία που αφορά στις επιπτώσεις των πλημμυρών.

Σε όλα όσα κάνει, σήμερα, η 16χρονη μαθήτρια συμπεριλαμβάνεται η εθελοντική της προσφορά για τη βοήθεια στην εκπαίδευση μαθητών στη θεωρητική φυσική, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Πολλά είναι επίσης τα σχέδιά της για το μέλλον:

Αναζητά χρηματοδότηση για να μελετήσει τη βιωσιμότητα βακτηριών στον Διαστημικό Σταθμό (έρευνα για την οποία έχει λάβει ήδη έγκριση από την αεροδιαστημική εταιρεία). Γράφει ένα βιβλίο φυσικής για παιδιά, γιατί θέλει να εμπνεύσει και άλλους να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο. Ακόμη, οργανώνει ένα παγκόσμιο μαθητικό online συνέδριο με θέμα συζήτησης τη νόσο COVID-19.  Τα έσοδα από τις μαθητικές συμμετοχές (στο εν λόγω συνέδριο) θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου. Η δράση της έχει λάβει ήδη την έγκριση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και στο συνέδριο θα συμμετέχουν παιδιά από όλον τον κόσμο, καθώς και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί όπως ο Δρ. Χρήστος Ζερεφός, Δρ. Διονύσης Σιμόπουλος, Δρ. Νικόλαος Σύψας.

Παρότι οι ασχολίες της είναι τόσες πολλές, η Μαριαλήνα Τσινίδη προλαβαίνει να ασχοληθεί και με τα αγαπημένα της χόμπι (ιππασία, τένις, μπαλέτο, πιάνο, σκι κ.α.).


Πηγή: ΕΡΤ

Φωτογραφία: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτις 10 Δεκεμβρίου ο εξ αναβολής αγώνας Τσεντεβίτα Ολίμπια-Προμηθέας
Επόμενο άρθρο«Τρίποντο στην Υγεία» βάζουν ΕΣΑΚΕ και Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη