Ολοκληρώθηκε και τυπικά χθες η εξαγορά της βιομηχανίας ανακύκλωσης δευτερόχυτου αλουμινίου ΕΠΑΛΜΕ από τη Μυτιληναίος, καθώς η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε δεκτές τις δεσμεύσεις που προτάθηκαν από την εταιρεία, δίνοντας το πράσινο φως της έγκρισης της συναλλαγής.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναλήφθησαν οι παρακάτω δεσμεύσεις από τη Μυτιληναίος:

 

(α) να μην εξαρτάται η παροχή υπηρεσιών αναχύτευσης καθαρών απορριμμάτων αλουμινίου στους πελάτες της ΕΠΑΛΜΕ από τον όρο της προμήθειας των εν λόγω πελατών με πρωτόχυτο αλουμίνιο παραγωγής της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (πρώην ΑτΕ),

 

(β) να μην εξαρτάται η προμήθεια πρωτόχυτου αλουμινίου παραγωγής της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ από τον όρο παροχής υπηρεσιών αναχύτευσης καθαρών απορριμμάτων αλουμινίου από την ΕΠΑΛΜΕ,

 

(γ) να διατηρήσουν την παροχή των υπηρεσιών αναχύτευσης στους υφιστάμενους και φερέγγυους πελάτες της ΕΠΑΛΜΕ, εφόσον τηρούνται οι μεταξύ τους συμφωνίες,

 

(δ) να μην δεσμεύουν τους πελάτες τους με οποιονδήποτε όρο αποκλειστικότητας αναφορικά με προμήθεια δευτερόχυτου αλουμινίου και παροχή υπηρεσιών αναχύτευσης, σε γραπτές ή προφορικές συμφωνίες που συνάπτουν,

 

(ε) να δημοσιεύσουν στην ηλεκτρονική τους ιστοσελίδα δελτίο τύπου καθώς και να αποστείλουν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους διελαστές, οι οποίοι είναι πελάτες τους, γνωστοποιώντας τις ανωτέρω δεσμεύσεις.

 

Σύμφωνα με την ΕΠΑΝΤ η διάρκεια των δεσμεύσεων ορίστηκε σε 3 χρόνια από την έκδοση του διατακτικού της απόφασης της, ενώ μετά την τριετία η επιτροπή μπορεί να τις επανεξετάσει. Σε περίπτωση δε που αλλάξουν οι ανταγωνιστικές συνθήκες της αγοράς η Μυτιληναίος μπορεί να ζητήσει την επανεξέτασή τους νωρίτερα.

 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής, οι 5 δεσμεύσεις αποτελούν κατά την ομόφωνη κρίση των μελών της ολομέλειας επαρκή αναλογικά και κατάλληλα μέτρα προκειμένου να επιλύσουν τα ενδεχόμενα προβλήματα ανταγωνισμού που εντοπίστηκαν στις επί μέρους αγορές (προμήθειας πρωτόχυτου/δευτερόχυτου αλουμινίου και παροχής υπηρεσιών αναχύτευσης) κατά την αξιολόγηση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης και να καταστήσουν τελικά την εν λόγω συγκέντρωση συμβατή με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές, και επομένως να αποτρέψουν την παρακώλυση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

 

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς συνολικού τιμήματος (περιλαμβανομένου και του δανεισμού) 20 εκατ. ευρώ η Μυτιληναίος αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα κατά 35 χιλιάδες τόνους/ετησίως, ενώ με τις προβλεπόμενες επενδύσεις μπορεί να φτάσει στα επόμενα 2 χρόνια τις 50 χιλιάδες τόνους ετησίως.

 

Επίσης αυξάνει την παραγωγή κολώνων αλουμινίου (που είναι η πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες διέλασης που παράγουν προφίλ) από τους 120 στους 15 χιλιάδες τόνους. Περιλαμβανομένων και των επενδύσεων της επόμενης διετία η συνολική παραγωγή του τομέα μεταλλουργίας αναμένεται να φτάσει τους 250 χιλιάδες τόνους/έτος.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑχρείαστες και καταστροφικές οι δράσεις της Fed
Επόμενο άρθροΣτην κοινοπραξία Arkad η κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του Turkish Stream