Για «ακρότητες» της ΝΔ που «θολώνουν την πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής περί μη ύπαρξης καμιάς άλλης μειονότητας εκτός από τη θρησκευτική, όπως περιγράφεται στη Συνθήκη της Λωζάννης» κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καλεί δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να πάψει να επαναλαμβάνει θέσεις που δεν απηχούν ούτε την πραγματικότητα, ούτε τις προβλέψεις της Συμφωνίας, αλλά βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα της πατρίδας μας».

«Δυστυχώς» όπως τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος «η ΝΔ, με αφορμή ένα ανακριβές και διαστρεβλωτικό ρεπορτάζ του BBC, συνεχίζει την αντίθετη, επικίνδυνη και ανεύθυνη τακτική του προέδρου της, ο οποίος μετά την εξωφρενική “ανακάλυψη” στο Politico “αποσχιστικών τάσεων στη Βόρεια Ελλάδα”, δήλωσε στην Άγγελα Μέρκελ ότι “δεν θα επιτρέψει την καταλανοποίησή της”».

 

Το ρεπορτάζ, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, «αναπαρήγαγε το επιχείρημα της ΝΔ περί τάχα αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας, που έχει καταρριφθεί όχι μόνο από την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά από την ίδια τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα (Τροπολογία XXXIII, που ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια “δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες”)» επισημαίνοντας ότι «απαντήθηκε υπεύθυνα και στο επίπεδο αυτό και σε ό,τι αφορά την ανύπαρκτη “μακεδονική μειονότητα”».

 

Σύμφβωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζει επίσης τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, την προηγούμενη εβδομάδα. Μία δήλωση, όπως σημειώνει, με πολλούς αποδέκτες ότι η Συμφωνία των Πρεσπών “πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού”. «Πράγματι» προσθέτει «με δεδομένο ότι η Συμφωνία ενταφιάζει απολύτως τον αλυτρωτισμό (βλ. ιδίως το άρθρο 4 παρ. 3 και την τροποποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος της γείτονος), το εθνικά αυτονόητο θα ήταν, ιδίως μετά την κύρωσή της, όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αναφέρονται σε αυτή για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας εναντίον οποιασδήποτε παρερμηνείας της».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆμεσα η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας στα Χανιά
Επόμενο άρθροΕάν δεν με ψηφίσει ο κόσμος θα γυρίσω στις δουλειές μου