Οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

 

Για τον Γάλλο Κοινοτικό Επίτροπο, Pierre Moscovici, η ύπαρξη της ΕΕ απειλείται, αλλά όχι από την οικονομία, όπως φοβούνται οι αναλυτές, διεθνώς. «Η Ευρώπη», λέει, «είναι ισχυρή, όμως η ευρωπαϊκή ιδέα απειλείται».

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνηση Hollande, λέει ότι η κρίση στη Γηραιά Ήπειρο δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική, πλέον: «Η Ευρώπη έχει βγει από την οικονομική κρίση, και αυτό είναι σημαντικό. Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αναπτύσσονται μαζί εδώ και πολλά χρόνια. Θα υπάρξει μια μικρή επιβράδυνση, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν τόσα πολλά άτομα σε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη». Και τονίζει ότι η ΕΕ έχει υγιή δημόσια οικονομικά, ενώ πριν από μια πενταετία (πριν αναλάβει θέση Επιτρόπου), «υπήρχαν καμιά δεκαριά χώρες που βρίσκονταν στη ‘διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος’ με ελλείμματα πάνω από το 3%. Σήμερα, καμία»!

 

Την ίδια ώρα, βέβαια, η Γαλλία οδεύει προς έλλειμμα 3,2% το 2019, που ο Moscovici βλέπει «παροδικό», ενώ το μεγαλύτερο «αγκάθι», ο προϋπολογισμος της Ιταλίας, παραμένει. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, λέει πως η ιταλική οικονομία βρίσκεται μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης, αλλά αποκλείει ως «ανοησίες και υποθέσεις» μια ενδεχόμενη διόρθωση του προϋπολογισμού εντός του έτους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο Tria, «πρέπει να αλλάξει τους δημοσιονομικούς της κανόνες».

 

Ίσως εκεί, να βρίσκεται και ένα σημείο (σχετικής) επαφής του Moscovici και του Tria. Γιατί, ο Επίτροπος λέει ότι δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στην οικονομία, αλλά δέχεται πως «η Ευρώπη υποφέρει από τα επακόλουθα, τις ουλές της κρίσης, που είναι πρώτα απ’ όλα οι ανισότητες». Και συμφωνεί ότι η Ευρώπη πρέπει να «ξαναφτιαχτεί, να ξαναδώσουμε νόημα και ανάστημα στην ευρωπαϊκή ιδέα, καθώς η ΕΕ απειλείται από τις πολιτικές διαφορές για το νόημα του ευρωπαϊκού σχεδίου».

 

Οι εντάσεις, βέβαια, ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, παραμένουν, με τον Moscovici να λέει πως «υπήρξε μια αντίθεση ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή περιπέτεια και εκείνους που τη μάχονται, είναι μια μετωπική σύγκρουση», ενώ στο «κάδρο» της έντασης μπαίνει ένας ακόμα, η Γερμανία, την οποία η Γαλλία μέμφεται για την άρνηση του Βερολίνου να επιτρέψει την έκδοση νέων αδειών για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία. «Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί, θα πρέπει να μπορούμε να εξάγουμε σε χώρες εκτός Ευρώπης», είπε με νόημα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Bruno Le Maire…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO μεγαλοεπενδυτής βλέπει τη Berkshire να σωρεύει μετρητά… επικίνδυνα
Επόμενο άρθροO θεσμός των Προξένων ανοίγει και επιχειρηματικούς δρόμους