Στη διατήρηση και την αναζωογόνηση της χειροτεχνίας στη Ρόδο, με στόχο την δημιουργία καινούργιων πόλων έλξης για την ανάπτυξη της πολιτιστικής προσφοράς του τόπου, αποσκοπεί το πρόγραμμα «Τέχνη και Πόλη, ένας αιρετός και ένας καλλιτέχνης», ένα πρόγραμμα που η Γαλλία υλοποιεί σε επιλεγμένες πόλεις σε συνεργασία με τις κατά τόπους διπλωματικές, διερευνητικές αποστολές της.
Μια τέτοια διερευνητική αποστολή, πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο, όπου ο αιρετός, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο καλλιτέχνης, ο Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης Francois-Xavier Richard, περπάτησαν μαζί για μια ολόκληρη μέρα την πόλη της Ρόδου, «διασταυρώνοντας» την ματιά του πολιτικού και του εικαστικού, με σκοπό αυτή η «διασταύρωση» ν’ αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, για την υλοποίηση του πρωταρχικού στόχου.
Το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα, να βγει από τη Γαλλία και να μεταφερθεί και στη Ρόδο, ανέλαβε η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκη Μοσχή και ο Περιφερειάρχης, με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχε σε αυτό, δεδομένης και της έμφασης που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της Ρόδου και του Νοτίου Αιγαίου συνολικά, με άξονα την εξωστρέφεια και τις καινοτόμες δράσεις.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος για τη Ρόδο, που αφορά στην διατήρηση και την αναζωογόνηση της χειροτεχνίας, υπαγορεύτηκε από το δεδομένο ότι η Ρόδος είναι ένας τόπος πλούσιος από φυσικούς πόρους και παραδοσιακές πρακτικές. Όμως, τα χειροτεχνικά επαγγέλματα, που συνδυάζουν αυτούς τους δύο πόρους, είναι προς εξαφάνιση. Οι χειροτεχνίες πλήττονται από τον μαζικό τουρισμό, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλοί καλλιτέχνες – τεχνίτες, ειδικά στην αγγειοπλαστική και στην αργυροχρυσοχοΐα και ταυτόχρονα εμφανίζονται καινούριες πρακτικές. Η παράδοση της ροδίτικης χειροτεχνίας δεν χάθηκε. Υπάρχει όντως ένα υπόβαθρο που πρέπει να διατηρηθεί και μπορεί να γίνει ελπιδοφόρο ως προς τους προβληματισμούς του τόπου, όπως η έλλειψη εργασίας εκτός τουριστικής περιόδου και η δυσκολία να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος για ολόκληρο τον χρόνο.
Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που αναδείχθηκαν από την περιήγηση του Περιφερειάρχη και του Γάλλου εικαστικού στην πόλη της Ρόδου, η οποία αποτυπώθηκε σε 10 συμβολικές αλλά και ενδεικτικές φωτογραφίες, μέρος του project, παρουσιάστηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη, παρουσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Αντώνη Καμπουράκη, της Γαλλίδας πολιτιστικής ακολούθου της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκης Μοσχή, του Αντιπροέδρου του ΕΒΕΔ, Νίκου Παπασταματίου και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧανιά: Στην Ανατολική Τάφρο την Πέμπτη ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή, με ελεύθερη είσοδο
Επόμενο άρθροΧανιά: Γενική Συνέλευση συνταξιούχων ΙΚΑ