Ο ορισμός του βιασμού θα πρέπει να αποσυρθεί και να τροποποιηθεί ριζικά με βάση τα διεθνή πρότυπα και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που μόλις πέρυσι κύρωσε η Ελλάδα, επεσήμανε η κα. Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα, η κα. Γαϊτάνου υπογραμμίζει τη σημασία του ορισμού για τον βιασμό, σημειώνοντας ότι αν δεν αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο 336 του υπό ψήφιση Ποινικού Κώδικα και δεν αντικατασταθεί από τον ορισμό με βάση την απουσία συναίνεσης, το νέο νομοθέτημα όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία αλλά κάνει βήματα προς τα πίσω δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την απονομή της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το δικαίωμα πλήττεται όταν γίνεται ένας βιασμός, είναι το δικαίωμα του κάθε ατόμου για σεξουαλική αυτονομία και σωματική ακεραιότητα. Ορίζοντας τον βιασμό με βάση την απουσία συναίνεσης αναγνωρίζεις ότι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα που όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία αν δεν υπάρξει αυτή η ριζική τροποποίηση η νομοθεσία απέχει από τα διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για παρατηρήσεις που έγιναν συντεταγμένα από τη Διεθνή Αμνηστία, σύμφωνα με την κα. Γαϊτάνου, με την κατάθεση εκτεταμένης σχετικής έρευνας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με επίσημο υπόμνημα στο αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

Η κα. Γαϊτάνου καταλήγει ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που η χώρα έχει κυρώσει και υπογράψει μια σειρά από σχετικά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη που ακολουθούν τον συγκεκριμένο ορισμό και δεν διεκδικούμε ως χώρα κάτι το καινοτόμο και πρωτοποριακό.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαλαμάτα: Σύλληψη 60χρονου για 102 δενδρύλλια κάνναβης.
Επόμενο άρθροΗ Αφ.Θεοπεφτάτου για τροπολογίες – αντιδράσεις αντιπολίτευσης