Ήταν Φεβρουάριος του 1957 όταν στην κινεζική επαρχία Γκουιζού έκανε την εμφάνισή της ο θανατηφόρος ιός που έμεινε στην ιστορία ως ασιατική γρίπη. Ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα και στη συνέχεια στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας την μεγαλύτερη πανδημία από την ισπανική γρίπη το 1918, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών τοποθετείται στο 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον CDC.

Η ασιατική γρίπη δεν άργησε να έρθει και στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η χώρα μας μετρούσε ήδη τα πρώτα θύματα. Ανάμεσά τους και ο πατέρας του Κώστα Ρηγόπουλου, Φανούρης, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, μέσα από τις κασέτες που έγραφε και μιλούσε για όλα, τις οποίες μετά τον θάνατό του βρήκαν η σύζυγός του Κάκια Αναλυτή και η κόρη του Ζωή Ρηγοπούλου.

Το πολύτιμο αυτό υλικό απομαγνητοφωνήθηκε και πάνω σε αυτό βασίστηκε η αυτοβιογραφία του αξέχαστου ηθοποιού, «Το παραμύθι της ζωής μου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Στην αυτοβιογραφία, λοιπόν, ο Ρηγόπουλος περιγράφει με τρόπο συγκινητικό τις στιγμές που έχασε τον πατέρα του ξαφνικά το καλοκαίρι του 1957.

«Πήγε και χώθηκε ο ιός στον εγκέφαλό του και τον σμπαράλιασε κυριολεκτικά»

Ο σπουδαίος ηθοποιός ήταν δεμένος με την οικογένειά του. όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του, βρισκόταν με τον θίασο στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να τον αποχαιρετίσει για τελευταία φορά.

«Ένα βράδυ που παίζαμε στο θέατρο, μου τηλεφωνούν από την Αθήνα ότι πρέπει να κατέβω επειγόντως γιατί ο μπαμπάς μου λέει είναι πολύ άρρωστος… Τα ‘χασα ήτανε κάτι εντελώς απρόσμενο», αναφέρει.

Με την σύζυγό του Κάκια Αναλυτή πήρανε το πρώτο αεροπλάνο κι επέστρεψαν στην Αθήνα. Όταν έφτασαν στο σπίτι, είδε τα δύο νεκρώσιμα που ήταν κολλημένα στα περβάζια της πόρτας, καταλαβαίνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο τι είχε συμβεί.

Αυτό που δεν μπορούσε να χωρέσει ο νους του, ήταν τι ακριβώς συνέβη με τον πατέρα του και από τη μια στιγμή στην άλλη και σε ηλικία 57 ετών, έφυγε από τη ζωή. Όπως πάντα ανέφερε ο ίδιος, εκείνη τη χρονιά είχε πέσει μια μεγάλη επιδημία γρίπης στην Ελλάδα, η ασιατική γρίπη.

«Λέγανε πως ήτανε μια σοβαρή μορφή γρίπης, αλλά δεν είχανε πει πόσο κόσμο θέρισε ο χάροντας με αυτή τη γρίπη. Και δίκαια βέβαια δεν το λέγανε γιατί θα πανικοβάλανε τον κόσμο. Δεν είχαμε λοιπόν καμία επίγνωση του πόσο σοβαρή και θανατηφόρα ήτανε αυτή η επιδημία. Και ένα από τα θύματά της ήτανε και ο πατέρας μου, που πέθανε από τη μια στιγμή στην άλλη λες και τον χτύπησε μια σφαίρα στο κεφάλι, όπως μου είπε ο γιατρός του. Πήγε και χώθηκε ο ιός στον εγκέφαλό του και τον σμπαράλιασε κυριολεκτικά», είχε πει ο ηθοποιός.

Όταν πέθανε ο πατέρας του από υψηλό πυρετό ήταν Αύγουστος. «Όταν πέθανε ο Φανουράκης μου ήταν Αύγουστος κατακαλόκαιρο και πέθανε. Όλα του τα χρόνια θυμάμαι που τον κοροϊδεύαμε γιατί και τα καλοκαίρια κοιμότανε σκεπασμένος γερά και ντυμένος με τις μάλλινες πιτζάμες του. Του λέγαμε “βρε μπαμπά τι τα φοράς αυτά, θα σκάσεις”. Κι εκείνος μας κορόιδευε: “έχετε ακούσει να πεθαίνει κανένας από ζέστη; Μόνο από κρύωμα πεθαίνει”. Κι ο έρμος ο Φανούρης πέθανε από πυρετό, από ζέστη» ανέφερε ο Κώστας Ρηγόπουλος για την τραγική ειρωνεία της μοίρας.

Με την Κάκια Αναλυτή τούς χώρισε μόνο ο θάνατος

Η ιστορία αγάπης που έζησε ο Κώστας Ρηγόπουλος με την Κάκια Αναλυτή ήταν μυθιστορηματικού χαρακτήρα. Μια αγάπη δυνατή, με γερά θεμέλια που στη δική τους περίπτωση τους χώρισε μόνο ο θάνατος.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1955 και μόλις τρεις μήνες μετά τη γνωριμία τους, παντρεύτηκαν. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος και αποδείχθηκε αληθινός και δυνατός στο πέρασμα των χρόνων, αφού το αγαπημένο ζευγάρι του θεάτρου και του κινηματογράφου έμεινε μαζί σχεδόν μισό αιώνα.

Όταν γνωρίστηκαν, η Κάκια Αναλυτή ήταν 18 χρόνων και σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και ο 25χρονος τότε Κώστας Ρηγόπουλος, είχε τελειώσει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κάνοντας τα πρώτα του βήματα στον χώρο της υποκριτικής.

Οι αρχικές αντιρρήσεις των γονιών της ηθοποιού, λόγω του ότι εκείνος δεν είχε ακόμα καταξιωθεί στον χώρο, γρήγορα εξατμίστηκαν αφού το ζευγάρι έπειθε όποιον το συναναστρεφόταν ότι αυτή η αγάπη ήταν αληθινή.

Έμειναν μαζί για 46 χρόνια, μέχρι το 2001, που τους χώρισε ο θάνατος. Ο Κώστας Ρηγόπουλος πέθανε σε ηλικία 70 ετών από βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη μερικούς μήνες πριν. Η σύζυγός του κατέρρευσε. Και το μεγάλο δέσιμο που είχαν οι δυο τους έμελλε να αποδειχτεί για τελευταία φορά, την 1η Ιουνίου του 2002, όταν η αξέχαστη ηθοποιός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 68 ετών, προδομένη από την καρδιά της.

Πολλοί είπαν, ότι δεν άντεξε τον χαμό του συντρόφου της ζωής της…

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤα αστέρια της βιντεοκασέτας και τι απέγιναν μετά τη «χρυσή» εποχή
Επόμενο άρθροΘα ήθελες να έχεις τα εκατομμύρια του Μάικ Τάισον αλλά όχι τη ζωή του