Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό»), στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Δεν θα πάρω θέση σε ένα θέμα εξόχως πολιτικό, γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια αντιπαράθεση αυτές τις ημέρες» ξεκαθάρισε ο κ. Σεβαστίδης, «σε επίπεδο επιστημονικό έχουν καταγραφεί αντίθετες προσεγγίσεις από καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου,τις έχω διαβάσει και εδώ είναι ένα ζήτημα εριζόμενο και δεν θέλω να τοποθετηθώ» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «αυτό που μπορώ να πω επί της ουσίας είναι ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην τελευταία γενική συνέλευση του περασμένου Δεκέμβρη και στα πλαίσια της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αξιολογώντας ως κυρίαρχο ζήτημα τον τρόπο επιλογής της δικαιοσύνης, πρότεινε την επιλογή των υποψηφίων με εκλογές από το ίδιο το δικαστικό σώμα, αφήνοντας την τελική επιλογή στη Βουλή. Στη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση δόθηκε η ευκαιρία στη Βουλή να αλλάξει την ισχύουσα διάταξη. Δεν το έκανε άφησε την κατάσταση όπως έχει και σήμερα συγκρούονται Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση για το ποιος επιθυμεί περισσότερο την ανεξαρτησία του Θεσμού! Η Συμπεριφορά των πολιτικών κομμάτων τραυματίζει την εμπιστοσύνη του λαού στους δικαστές του. Αυτοί (πολιτικοί) που θα όφειλαν να περιφρουρούν τα θεμέλια της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κύριο Σεβαστίδη «θα ήταν ευχής έργον να επιλεγόταν συναινετικά η ηγεσία της δικαιοσύνης αλλά διαχρονικά» γιατί όπως επεσήμανε  «αυτή η σκληρή πολιτική  αντιπαράθεση για ένα τέτοιο ζήτημα αδικεί καλούς και έντιμους δικαστικούς και εισαγγελείς που υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις  και στα ανώτατα δικαστήρια μέχρι σήμερα, οι οποίοι χωρίς να το θέλουν χρωματίζονται πολιτικά, με σημαντικότερο αποτέλεσμα να τραυματίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο θεσμό της δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων επεσήμανε ότι «τα πολιτικά κόμματα εξουσίας δεν θέλουν καμία αλλαγή. Θέλουν τα ίδια να έχουν το προνόμιο της επιλογής όταν είναι Κυβέρνηση και διαμαρτύρονται όταν βρίσκονται στην Αντιπολίτευση» είπε και συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης δεν αναιρεί το ισχυρό πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος που διασφαλίζουν την λειτουργική ανεξαρτησία 4.000 δικαστών και εισαγγελέων και μάλιστα σε βαθμό πολύ πιο υψηλό από πολλές άλλες χώρες και στην Ευρώπη».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚόντρα Αϊβαλιώτη-Σβίγκου για “αιχμαλώτους πολιτικών πολέμων” (video)
Επόμενο άρθροΓερμανία: Απορρίπτονται οι περισσότερες αιτήσεις από Ελλάδα για επανένωση οικογενειών προσφύγων