Εκδήλωση στο Βερολίνο με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας: Τα Σκόπια αναμένουν πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με ΕΕ – Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Αθήνα και Σκόπια – Σχέσεις με Τουρκία και Ρωσία.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν το θέμα εκδήλωσης του think tank «Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε σε χώρους της γερμανικής Βουλής την Τρίτη το βράδυ στο Βερολίνο. Εισηγητής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ακροατές του πολιτικοί, εκπρόσωποι υπουργείων και διπλωμάτες.

 

Αναφερόμενος στην εισήγησή του για τις αλλαγές που προέκυψαν μέχρι στιγμής από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, την επικείμενη αναβάθμιση των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών σε πρεσβείες, τη συνεργασία σε θέματα παιδείας όπως και κοινές δράσεις μαθητών στην περιοχή των Πρεσπών. Πέραν αυτού ανέφερε, ότι έχει ανοίξει για τη χώρα του η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

 

Θα οδηγήσουν οι Πρέσπες στην ΕΕ;

«Στα Βαλκάνια δεν είμαστε συνηθισμένοι σε καλές ειδήσεις» επεσήμανε ο κ. Ντίμιτροφ στην αρχική του παρέμβαση. «Συνήθως είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας. Αυτό όμως που συνήθως δεν καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε προοπτικές.» Η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει αυτή τη δυνατότητα για τη χώρα του επειδή άνοιξε τον δρόμο προς την Ευρώπη και τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την ευημερία. Είναι μοναδική ευκαιρία για να παραμείνει «η επόμενη γενιά των Βορειομακεδόνων» στη χώρα, είπε επί λέξει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η ένταξη στην ΕΕ θα σήμαινε για τη Βόρεια Μακεδονία εκτός αυτού «ομαλότητα, υπεύθυνη πολιτική, αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και μια δημοκρατία με ελευθερία λόγου και ελευθερία Τύπου.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ μερική άρση του ακατάσχετου δεν λύνει τα προβλήματα
Επόμενο άρθροΑπώλειες στο αμερικάνικο λιανεμπόριο τον Απρίλιο