Για μία «συνεργασία ισχυρή, για μία σχέση συμπαγή και αυτόφωτη», έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό Ομόλογό του.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο των 30 ετών από έναρξη των επίσημων διπλωματικών σχέσεων των 2 χωρών, με μία φράση του πατέρα του που χαρακτήριζε τη φιλία με το Ισραήλ «θεμελιώδη πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και εξέφρασε την επιθυμία αυτή η σχέση να ενδυναμωθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία τονίζοντας ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα μάλιστα, σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται και την κάλεσε να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη μάχη κατά του κορονοιού, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην εφησυχάζουμε. Μίλησε, ωστόσο, για το restart που πρέπει να υπάρξει στην οικονομία.

Πρώτο μας μέλημα η υγεία και η ασφάλεια των επισκεπτών μας, επανάλαβε ο Πρωθυπουργός.

Στην κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, συζητήθηκε επίσης η πορεία του EastMed, η δυνατότητα επενδύσεων, ενώ είχαμε και την υπογραφή διμερών συμφωνιών στον τουρισμό, στην κυβερνοασφάλεια και στην γεωργία.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα και τις κοινές προκλήσεις που έχουν οι 2 χώρες, ενώ ξεχωριστή ήταν η αναφορά στον τουρισμό, με τον κ. Νετανιάχου να θέτει ως ημερομηνία ορόσημο την 1η Αυγούστου.

Στα Ιεροσόλυμα

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ είναι χωρίς περιεχόμενο αν δεν επισκεφτεί κανείς το Πατριαρχείο κι αν δεν προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο. Ευχαριστώ τον Θεό που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα ως πρωθυπουργός της χώρας, στο πρώτο επίσημο ταξίδι μου -την μετά κορονοϊού εποχή- να έρθω στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλο Γ΄, αμέσως μετά το προσκύνημά του στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.

«Θέλω να γνωρίζετε και εσείς αλλά και η αδελφότητα του Αγίου Τάφου ότι το Ελληνικό κράτος θα είναι πάντα κοντά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στην πολύ σπουδαία αποστολή την οποία επιτελεί σε αυτή την δύσκολη αλλά συνάμα συναρπαστική πόλη και περιοχή. Να γνωρίζετε ότι η αγάπη και η στήριξή μας είναι δεδομένη και έμπρακτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και τον γιο του Κωνσταντίνο.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε όλους τους χώρους του Ναού και συναντήθηκε με μέλη της Ιεράς Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Κλείνοντας την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ηγέτη του κόμματος Yesh Atid, Yair Lapid.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, οι συνέπειες του κορονοϊού για τις δύο χώρες καθώς επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

«Διορθωτικές κινήσεις»

Σε διάλογο του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους για ζητήματα εσωτερικής επικαιρότητας, του ζητήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού, με τον ίδιο να απαντά: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης για να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, λέγοντας «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Συνάντηση Υπουργών Εθνικής Άμυνας

Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της ‘Αμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και την προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό ‘Αμυνας, Μπέτζαμιν Γκατζ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού ‘Αμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μετάσχει στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, καταλήγει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Πηγή:ΕΡΤ/Αποστολή: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠλήρης στήριξη της Ελλάδας από το Ισραήλ για θαλάσσιες ζώνες-Συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη με ΥΠΕΞ και πρόεδρο του Ισραήλ
Επόμενο άρθρο«Έξτρα» ειδική αποζημίωση 300, 534 & 800 ευρώ σε ελ. επαγγελματίες – Ποιοι τα δικαιούνται