Πτώση άνω του 1% σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφωθεί μετά τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κινεζικού κολοσσού Huawei στον Καναδά.

 

Οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Technologies, Meng Wanzhou για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

 

Η σύλληψη της Meng Wanzhou, η οποία είναι η κόρη του ιδρυτή της Huawei Technologies, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κινεζικών αρχών, πυροδοτώντας εκ νέου τις ανησυχίες ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να εμπλακούν σε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν το προηγούμενο Σάββατο στη σύνοδο της G-20 να αναστείλουν τις εχθροπραξίες στο εμπόριο για μια περίοδο 90 ημερών.

 

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι θα “εφαρμόσει άμεσα” την ανακωχή, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει με τα μέτρα που αφορούν αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια και τα οχήματα. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν στη συνέχεια τα θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, το πλαίσιο συνεργασίας σε διάφορες τεχνολογίες, την πρόσβαση στις αγορές και άλλα ζητήματα, όπως σημείωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,2% στις 349,92 μονάδες.

 

Ο γερμανικός δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1,6% στις 11.020,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,5% στις 4.872,75 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,2% στις 6.839,51 μονάδες.

 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει επίσης 1,2%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΥπέρ ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου για τον ιδιωτικό τομέα ο Κορκίδης
Επόμενο άρθροΜε τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση του ν/σ για τις συντάξεις