Η κρίση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών -Ιράν εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να καταστρέψει την Τεχεράνη, όπου μεταβαίνει αύριο ο βρετανός Υπουργός Εξωτερικών σε μια ύστατη προσπάθεια μεσολάβησης. Εν τω μεταξύ πολλές αεροπορικές εταιρίες δεν πετούν πλέον πάνω από το Ιράν.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανή. Ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η παραμικρή επίθεση κατά του ιρανικού εδάφους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε την τελευταία στιγμή αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Λίγες ημέρες αφού ανακοίνωσε την εξάρθρωση ενός «νέου δικτύου» κατασκόπων και «νέων συνεργατών των Αμερικανών» που συνδέονται με την CIA το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα τη εκτέλεση για «κατασκοπεία» ενός συνεργάτη του υπουργείου Αμυνας.

Ο Τζαλάλ Χατζί Ζαβάρ καταδικάσθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για κατασκοπεία για λογαριασμό της CIA, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ανάρτησε σήμερα έναν χάρτη στο Twitter με τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), το οποίο καταρρίφθηκε από το Ιράν την Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι η θέση του, ήταν εντός των ορίων ευθύνης κι ελέγχου περιοχής του Ιράν.

Στον χάρτη παρουσιάζονται επίσης και δύο κίτρινα τετράγωνα στην τροχιά της πτήσης του drone, τα οποία σύμφωνα με τον χάρτη προσδιορίζουν τα σήματα κλήσης για τις σχετικές προειδοποιήσεις, που έστειλε το Ιράν προς το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για το που βρίσκονταν το όχημα όταν καταρρίφθηκε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters

 

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠεριοδείες υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Γέρα
Επόμενο άρθροΜεγάλη επίδοση από την Μυτιληνιά Όλγα Φιάσκα στα 10.000 μ. βάδην