Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος, κληθείς να σχολιάσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε επιχείρηση στην Μύκονο, που παραβίασε τους όρους λειτουργίας, είπε ότι οι κυβερνήσεις στις δημοκρατίες εφαρμόζουν τον νόμο , αλλά πρέπει να το κάνουν και με το παράδειγμά τους. «Οι πρόσφατες φωτογραφίες του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη σε συνθήκες συνωστισμού και χωρίς μέτρα είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην όξυνση της αντιπολιτευτικής παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Είμαστε μία πατριωτική δύναμη μία δύναμη ευθύνης», αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν εκτίμησε την υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το εκμεταλλεύτηκε για να αποκομίσει πρόσκαιρα οφέλη. Κι έφερε ως παράδειγμα την (απαράδεκτη όπως την χαρακτήρισε) δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν ασκήθηκε κριτική για θέματα που αφορούν την Τουρκία. «Εισπράξαμε τον χαρακτηρισμό Δούρειος Ίππος της Τουρκίας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε πως «πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι στις δημοκρατίες ασκείται κριτική».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, «η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ένα από τα διπλωματικά βήματα που πρέπει να γίνουν», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση βρίσκει εδώ το νήμα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής».
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως στο θέμα της ΑΟΖ με την Ιταλία τα πράγματα είναι πιο εύκολα, εξηγώντας όμως πως αυτό γίνεται παράλληλα «με την διαπραγμάτευση με την Αλβανία, που τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, μολονότι εκεί είχαμε φτάσει πολύ κοντά. Αν δεν γινόταν η εκτέλεση του Κατσίφα το πιθανότερο είναι ότι θα είχαμε ολοκληρώσει την διαδικασία» είπε ο βουλευτής.

Εξηγώντας την κριτική του κόμματός του προς την κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως αυτό που αμφισβητούν στην παρούσα κυβέρνηση είναι η έλλειψη στρατηγικής, «κάτι που επεσήμανε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΝΔ». Και τόνισε ότι «εν όψει των απειλών της Τουρκίας που δεν είναι κούφια λόγια» η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αλλά να προλαβαίνει τις εξελίξεις. «Η Τουρκία εφαρμόζει την αναθεωρητική πολιτική της στον βαθμό που της επιτρέπουμε εμείς», υπογράμμισε.

Τέλος ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ιδανικό θα ήταν να μην αντιδράσουμε στην μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί όταν συμβεί αλλά να κάνουμε ότι μπορούμε με την συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας για να μην γίνει.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια μετά το μεσημέρι-Αναλυτική πρόγνωση
Επόμενο άρθροΑπίστευτο! Ιγκουάνα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Έψαχναν γάτα να πιάσει την σαύρα που ξέφυγε.