Την ώρα που ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, με φόντο την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι στις αρχές Οκτωβρίου, η Τουρκία ζητά να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό» η σχετική έρευνα.

 

«Βλέπουμε φυσικά το συμφέρον οι εισαγγελείς μας να μοιράζονται τις πληροφορίες και να εργάζονται από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Πρέπει αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, αλλά δεν πρέπει να διαιωνιστεί ή να γίνει αντιπερισπασμός. Πρέπει αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια», πρόσθεσε σχετικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας  Σαούντ μπιν Αμπντάλα Αλ- Μουατζάμπ, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο εισαγγελέα που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα, Ιρφάν Φιντάν. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Σαουδάραβας αναμένεται να μεταβεί στο προξενείο της χώρας του.

 

Είναι εκεί όπου ο Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος επικριτής της εξουσίας στο Ριάντ, δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Άγκυρα, από 15 σαουδάραβες πράκτορες.

 

Αφού δήλωσε αρχικά πως ο 59χρονος δημοσιογράφος είχε φύγει ζωντανός από το προξενείο, η Σαουδική Αραβία παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκε αλλά προέβαλε διάφορες αντικρουόμενες εκδοχές που προκαλούν σκεπτικισμό στην Άγκυρα και στους Δυτικούς.

 

Η κυβέρνηση της χώρας έκανε έτσι διαδοχικά λόγο για μια «αψιμαχία» που είχε άσχημη κατάληξη, στη συνέχεια για μια «μη εξουσιοδοτημένη» επιχείρηση για την οποία η εξουσία, αρχής γενομένης από τον ισχυρό πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «δεν ήταν ενημερωμένη».

 

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν συλλάβει 18 άτομα για την υπόθεση αυτή. Πάντως, οι Τούρκοι ερευνητές προσπαθούν να βρουν το πτώμα του Κασόγκι για περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία.

 

Αφού ερεύνησαν ένα δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη και μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία, οι ερευνητές επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια ενός ρομπότ, το δίκτυο υπονόμων γύρω από το σαουδαραβικό προξενείο.

 

«Στο θέμα αυτό, καθώς εκείνοι που διέπραξαν τον φόνο αυτό βρίσκονται τώρα στη Σαουδική Αραβία, η Σαουδική Αραβία έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη», είπε σήμερα ο Τσαβούσογλου.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτην τελευταία τριετία υποβλήθηκαν περισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια
Επόμενο άρθροΜέτρα στήριξης των κατοίκων, μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε ο Στ. Κοντονής