Μια νέα έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), η οποία εξετάζει τους καταστροφικούς τυφώνες που δημιουργήθηκαν στον Ατλαντικό το 2017, προβλέπει ότι δεδομένων παρόμοιων καιρικών συνθηκών στο μέλλον, είναι πιθανό ο αριθμός των μεγάλων τυφώνων (κατηγορία 3 και άνω) να αυξηθεί κατά δύο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό Science. Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμό μεγάλων τυφώνων πέρυσι οφείλεται στην υπερθέρμανση των νερών του Ατλαντικού.

Οι περυσινοί έξι μεγάλες τυφώνες του Ατλαντικού, με ανέμους έντασης τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, περιελάμβαναν τους τυφώνες Harvey, Irma και Maria, που εξαπέλυσαν την καταστροφή και προκάλεσαν απώλειες ζωής σε κοινότητες σε όλο το Τέξας, τη Φλώριδα και το Πουέρτο Ρίκο.

 

Οι τρεις τυφώνες προκάλεσαν ζημιές ύψους 265 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια ενός έτους, “κάνοντας σκόνη” κι όλα τα μέχρι τότε στοιχεία για τις οικονομικές απώλειες στις ΗΠΑ λόγω των καιρικών συνθηκών.

 

Χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης που αποκαλείται HiFLOR που αναπτύχθηκε στο Geofysical Fluid Dynamics Laboratory (GFDL) της NOAA, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προβλέψουν με ακρίβεια την ενεργό περίοδο των τυφώνων τον Ιούνιο του 2017. Έπειτα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν επιπρόσθετα πειράματα με το HiFLOR στα οποία διαπίστωσαν ότι ήταν η εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία του Ατλαντικού Ωκεανού, ο κύριος μοχλός της σχετικης με τους τυφώνες δραστηριότητας του 2017.

 

Πιο συγκεκριμένα, μερικοί από τους ισχυρότερους τυφώνες του Ατλαντικού σχηματίζονται στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, και στη συνέχεια κατευθύνονται προς τα δυτικά στην Καραϊβική και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Το νερό σε αυτή την κύρια περιοχή ανάπτυξης του τυφώνα ήταν κατά μέσο όρο 0,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από το κανονικό για όλη τη σεζόν του 2017, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια περίοδο έξι μηνών, όπως αναφέρει ο Χίρο Μουρακάμι, επιστήμονας του κλίματος και ειδικός τυφώνων στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

 

Το θερμό νερό λειτουργεί ως καύσιμο για τους τυφώνες. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 26 βαθμούς Κελσίου για να σχηματιστεί μια καταιγίδα. Όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο περισσότερο μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις που θα μπορούσαν να το εξασθενήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Μουρακάμι διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός φυσικών συνθηκών και ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών κατέστησε τα νερά πιο ζεστά σε μια κομβική περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, που εκτείνεται από τη Νότια Φλόριντα και τη βόρεια πλευρά της Νότιας Αμερικής, ως την Αφρική.

 

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, από το 2000, ο Ατλαντικός βιώνει κατά μέσο όρο τρεις μεγάλους τυφώνες ετησίως. Πριν από αυτό ο μέσος όρος ήταν πιο κοντά στους δύο, αλλά το 2100 μπορεί να φτάσει μέχρι τους πέντε έως οκτώ το χρόνο. Αν και μέχρι στιγμής φέτος, μόνο ο τυφώνας Φλόρενς έχει φτάσει σε επικίνδυνη ένταση, ο Χίρο Μουρακάμι προειδοποιεί ότι “θα δούμε πιο ενεργές εποχές τυφώνων όπως το 2017 στο μέλλον”.

 

 

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλοι οι επιστήμονες πεπεισμένοι από τα ευρήματα της μελέτης. Κάποιοι απορρίπτουν την υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ της εποχής των τυφώνων του 2017 και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Brian McNoldy, εμπειρογνώμονας των τυφώνων στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε στο Phys.org: “Οι εποχές των τυφώνων δεν ενεργοποιούνται απλά περισσότερο καθώς το κλίμα θερμαίνεται. Υπάρχει τεράστια ποικιλία”.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝα συνεχίσει η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών
Επόμενο άρθροΕξειδικευμένο πρόγραμμα για τον τουρισμό και τη Διασπορά ανακοίνωσε ο Τ. Κουίκ