Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, (21 Νοεμβρίου) το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), ανακοίνωσε την έναρξη του «Fish Forward II», του δεύτερου μέρους της παγκόσμιας εκστρατείας με κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση καταναλωτών, επιχειρήσεων και φορέων ώστε να συμβάλουν στην προστασία των θαλασσών, μέσα από υπεύθυνη επιλογή ψαρικών.

 

Με κεντρικό μήνυμα «Αυτό το είδος θα εξαφανιστεί, όπως και τα ψάρια», το Fish Forward II αποσκοπεί να προτρέψει το κοινό να υιοθετήσει νέες καταναλωτικές συνήθειες και να κάνει υπεύθυνες επιλογές. «Με απλά λόγια, επιλέγοντας υπεύθυνα διασφαλίζουμε ότι τα ψαρικά που καταλήγουν στο πιάτο μας αλιεύθηκαν με τρόπο που προστατεύει τις θάλασσές μας και προάγει την ευημερία εκατομμυρίων ψαράδων και εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως» τονίζει το WWF Ελλάς.

 

Το Ταμείο σημειώνει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εξαρτάται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσει τροφή και εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 ψαράδες. Η επιβίωσή τους, ωστόσο, όπως και οι πληθυσμοί των ψαριών, απειλούνται από την υπεραλίευση. Η όρεξη του ανθρώπου για ψαρικά διαρκώς μεγαλώνει και αντλεί από τις θάλασσες πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούν να του δώσουν.

 

Παγκοσμίως ποσοστό 33% των ψαριών αλιεύονται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία εντείνει τις ήδη υψηλές πιέσεις στους πληθυσμούς των ψαριών.

 

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ψαρικά αυξάνονται οι εισαγωγές. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και άνω του 50% των εισαγωγών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή.

 

Οι θάλασσές μας μάς δίνουν τροφή, αφού τα ψαρικά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης για περισσότερους από 3 δισεκ. ανθρώπους παγκοσμίως. Η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία απειλούν το μέλλον των θαλασσών μας και καταδικάζουν σε μαρασμό τους αλιείς και όσους εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν.

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας ας είναι η απαρχή για υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές και νέες καταναλωτικές συνήθειες που θα κρατήσουν τις θάλασσές μας ζωντανές, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές» τονίζει το ελληνικό τμήμα του WWF.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη το 2019 δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία
Επόμενο άρθροΜια μέρα αυτοί οι τρομοκράτες θα στρέψουν τα όπλα τους εναντίον σας