Βουτιά σημειώσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο ετών.

 

Στις 4.10 μ.μ. ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολίσθησε κατά 2,4%, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,6%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,5%.

 

Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 2,6% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να διολισθαίνει κατά 2,1%. Στο κόκκινο βρέθηκε και η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,8%.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 2,3%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει 1,4 τρισ. δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) της αγοραίας αξίας του καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.

 

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται τα ορυκτά, λόγω της υψηλής έκθεσης στην κινεζική οικονομία, ενώ απώλειες εμφανίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

«Ο Άγιος Βασίλης θα οδηγεί αρκούδα φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης στο γερμανικό asset manager MPPM EK, Γκιγιέρμο Ερνάντεζ Σάμπερε, σύμφωνα με το Bloomberg, κάνοντας λόγο για αρνητικό κλίμα.

 

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει προκαλέσει εκροές κεφαλαίων ύψους 62 δισ. δολαρίων (54,5 δισ. ευρώ) από την Ευρώπη φέτος.

 

Την ίδια ώρα, σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν στην έναρξη της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πραγματοποιεί «βουτιά» 400 μονάδων ή 1,6%, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις.

 

Πτωτική πορεία ακολούθησε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καθώς διολίσθησε κατά 1,4%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρήσει κατά 1,3%.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό πίεση βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 2%.

 

Στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η μείωση στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής δεν «πείθουν» τους επενδυτές, οδηγώντας την τιμή του Brent κάτω του επιπέδου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈνταση στους κόλπους του CDU
Επόμενο άρθροH Media Strom για 4η συνεχόμενη χρονιά του sleep over του ιδρύματος Θεοχαράκη