Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, 18:31

Ζήσης Ψάλλας

Το NAD+ ή αλλιώς δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδικής αδενίνης είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος και παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας.

Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism από ερευνητές του Ινστιτούτο Buck βρήκε ότι η χρόνια φλεγμονή μειώνει τα επίπεδα του NAD+. Η μελέτη δείχνει ότι τα γεροντικά κύτταρα -γνωστά και ως κύτταρα ζόμπι- τα οποία ευθύνονται, εν μέρει, για την επιταχυνόμενη γήρανση, προκαλούν υποβάθμιση του NAD μέσω της ενεργοποίησης της πρωτεΐνης CD38, η οποία βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες, στην επιφάνεια και στο εσωτερικό, πολλών ανοσοκυττάρων.

Το γεγονός ότι η μείωση του NAD+ και η χρόνια φλεγμονή είναι αλληλένδετα παρέχει μια πιο ολιστική, συστηματική προσέγγιση της γήρανσης και η ανακάλυψη το ένζυμο CD38 στα μακροφάγα μεσολαβεί στη σύνδεση μεταξύ των δύο μας δίνει έναν νέο στόχο για θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα επίπεδα NAD+ μειώνονται με την ηλικία, αλλά αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο είναι εάν η πτώση οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή του NAD+ ή στην υποβάθμισή του. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της πρωτεΐνης CD38 στα ηλικιωμένα ζώα αποκαθιστά τα επίπεδα του NAD+ σε συγκεκριμένους ιστούς.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και περιελάμβαναν μεταβολικό ιστό από το σπλαχνικό λίπος και το συκώτι, τα οποία εξετάστηκαν κατά τη διαδικασία της γήρανσης και ύστερα από οξείες αποκρίσεις στη φλεγμονή. Η μελέτη επικυρώθηκε σε ανθρώπινα μακροφάγα.

Τα γηρασμένα κύτταρα, τα οποία σταματούν να διαιρούνται γιατί έχουν βλάβες στο DNA τους, εκπέμπουν ένα πλήθος προφλεγμονωδών πρωτεϊνών, που ονομάζονται εκκριτικός φαινότυπος που σχετίζεται με τη γήρανση. Η εξέλιξη των ειδών επέλεξε την κυτταρική γήρανση ως ένα προστατευτικό μέτρο κατά του καρκίνου αλλά καθώς τα γεροντικά κύτταρα συσσωρεύονται σε ιστούς κατά τη διάρκεια μιας ζωής, αυτό οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού που σχετίζεται με ασθένειες της ηλικίας συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, 18:31

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπέτειος Πολυτεχνείου: Σφοδρή πολιτική κόντρα μετά την ένταση στα Προπύλαια
Επόμενο άρθροMέρος της προπόνησης έβγαλε ο Βούρος