Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη στο Spiegel Online μεταφέρει θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας. Και ζητά μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή του στόχου μείωσης των πλεονασμάτων.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του Spiegel ο δημοσιογράφος περιγράφει τον Χρήστο Σταϊκούρα ως έναν οικονομολόγο χαμηλών τόνων, λακωνικό στις απαντήσεις του, ο οποίος αποφεύγει τη δημοσιότητα, πράγμα ασυνήθιστο για πολιτικό. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις και το όνομά του δεν αναφέρεται και πολύ στις ειδήσεις. Η συνέντευξη με τον ανταποκριτή του περιοδικού στην Αθήνα έγινε στον 6ο όροφο του υπουργείου, σε ένα κτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο πριν από λίγους μήνες πολιορκούνταν από οργισμένους διαδηλωτές, όπως επισημαίνεται στη συνέντευξη.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει αναφορά στις καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας των τελευταίων μηνών και ημερών και στο ευνοϊκό κλίμα που αναδύεται από τις αγορές. Επισημαίνει επίσης ότι η ελληνική κοινωνία στηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Η χώρα αλλάζει, αναλαμβάνοντας υψηλό τίμημα οι πολίτες της, οι οποίοι έπρεπε να κάνουν πολλές θυσίες. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση. Δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες, θα πρέπει να βελτιωθούμε, αλλά οι δύσκολες εποχές έχουν περάσει», περιγράφει ο κ. Σταϊκούρας το κλίμα δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Παράλληλα δίνει στοιχεία γα την πορεία της οικονομίας.

«Φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε ποσοστό γύρω στο 2,8%, είναι υπερδιπλάσιο από το μέσον ευρωπαϊκό όρο. Διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για μια υψηλότερη και βιώσιμη ανάπτυξη». Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαιώνει ότι θα είναι ο στόχος των επόμενων δύο χρόνων, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει καλά επιχειρήματα. «Οι στόχοι ορίστηκαν επί τη βάσει συγκεκριμένων υποθέσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους» υπογραμμίζει. «Όταν αυτές οι υποθέσεις αλλάξουν, όπως η ανάπτυξη και το κόστος δανεισμού, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην αλλάξουν και τα πλεονάσματα. Θα σήμαινε περισσότερη ανάπτυξη, κάτι που όλοι θέλουν στην Ευρώπη».

Αλλά ο δημοσιογράφος επιμένει: «Με ποια επιχειρήματα θέλετε να πείσετε τους συναδέλφους σας;». «Η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους ανάπτυξης, έχει χαμηλό επίπεδο δανεισμού και έχει αποπληρώσει το πιο ακριβό τμήμα του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», απαντά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Αυτό σημαίνει ότι οι παράμετροι για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της έχουν αλλάξει. Γι’ αυτό και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα το 2021 και το 2022, που το ποσοστό του 3,5% είναι πολύ υψηλό». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τους δανειστές για την επίτευξη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και εξαγγέλλει επίσκεψη στη Γερμανία, εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι αποφάσεις και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αφαιρεθούν τα ποσά που δίνονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον υπολογισμό του στόχου των πλεονασμάτων.

Πηγή: www.dw.com

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈκλεισε ιατρείο γιατί εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΠέντε ΠΑΕ κλήθηκαν σε απολογία