Συναγερμός στην Ευρώπη

 

Απότομα φρένο πατάει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, κι αυτό φαίνεται ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στις μικρότερες οικονομίες της Ευρώπης και στις πιο εύθραυστες όπως η οικονομία της χώρας μας.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δ’ τρίμηνο του 2018 το οικονομικό κλίμα στη Γηραιά Ήπειρο επιδεινώνεται κι αυτό συμβαίνει για 12 διαδοχικούς μήνες.

 

Ο κίνδυνος να υποχωρήσει σε ύφεση η γερμανική οικονομία αυξάνεται δραματικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την βιομηχανική παραγωγή τα οποία αποδείχθηκαν πολύ χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για τρίτο διαδοχικό μήνα τα γερμανικά εργοστάσια… κατέβασαν ταχύτητα με τη βιομηχανική παραγωγή να υποχωρεί τον Νοέμβριο κατά 1,9% έναντι του Οκτωβρίου, καταγράφοντας παράλληλα τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

 

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οι ανησυχίες για το Brexit και η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών συντηρούν ένα μουντό κλίμα και αναγκάζουν την ατμομηχανή της Ευρώπης να πατήσει φρένο μετά από εννέα χρόνια καλπασμού. Πλέον, αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό η Γερμανία να εμφανίσει συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο δ’ τρίμηνο του 2018, μετά το -0,2% του γ’ τριμήνου, θυμίζοντας το… 2008.

 

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,9% τον Νοέμβριο ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3%. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά δείχνοντας πτώση 0,8% έναντι της αρχικής ανακοίνωσης μέτρησης για πτώση 0,5%.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, έσπευσε να δικαιολογήσει τις επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας, αποδίδοντας την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στις πολλές αργίες που έπεσαν κοντά σε Σαββατοκύριακα, στα προβλήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, καθώς και στις ανησυχίες για το διεθνές περιβάλλον.

 

Σύμφωνα με την Capital Economics, αν η βιομηχανική παραγωγή παραμείνει αμετάβλητη τον Δεκέμβριο, θα εμφανίσει συρρίκνωση στο δ’ τρίμηνο ανάλογη του γ’ τριμήνου, ήτοι στο 1,7%. Αν ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τότε η Γερμανία θα… γλιτώσει την ύφεση καθώς το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί αν και οριακά στο δ’ τρίμηνο. Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια όταν η Γερμανία έκανε σπριντ, ενώ οι οικονομικοί δείκτες, όπως ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος Ifo που υποχώρησε τον Δεκέμβριο, δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη. Επομένως, η μεγάλη εικόνα για τη Γερμανία και ευρύτερα για την Ευρωζώνη είναι ότι κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα και «φλερτάρει» με την ύφεση.

 

Αν η Γερμανία υποχωρήσει σε τεχνητή ύφεση στο τέλος του 2018, οι προοπτικές του 2019 θα γίνουν ακόμη πιο ζοφερές για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Κομισιόν, η επιδείνωση του κλίματος έχει ήδη ξεκινήσει. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιβράδυνε στις 107,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 109,5 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας την 12η διαδοχική μηνιαία πτώση και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση του δείκτη στις 108,2 μονάδες.

 

Την ίδια ώρα τα στοιχεία είναι… συγκεχυμένα για την διάθεση των καταναλωτών. Και αυτό γιατί ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε αισθητά στις -6,2 μονάδες από -3,9 μονάδες τον Νοέμβριο, όμως οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα αγαθά όπως έδειξαν τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που ανακοινώθηκαν χθες και ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπιχειρηματική αποστολή στο CERN στις 10-11 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθροΤο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS ανακάλυψε και τρίτο εξωπλανήτη