Διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί – Αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής

 

 

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο, δεύτερη ημέρα συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια, ενώ τα μεσάνυχτα αναμένεται η ψήφιση ή μη της Συμφωνίας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφοφορία μπορεί να μετατεθεί για την Παρασκευή, καθώς έχουν ζητήσει να μιλήσουν 145 βουλευτές.

 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και στις συγκρούσεις, ενώ θα απουσιάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική ομάδα. Η σημερινή συνεδρίαση όπως είναι αναμενόμενο θα σημαδευτεί από τη σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, αλλά και από τις παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή – κατά πάσα πιθανότητα με γραπτή δήλωση – και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προτίθεται να μιλήσει στην Ολομέλεια το απόγευμα.

 

152-153 ψήφοι

 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να συγκεντρώσει σίγουρα 152 βουλευτές. Τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Σπύρο Δανέλλη που έδωσαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και επιπλέον τον Σταύρο Θεοδωράκη τον Γιώργο Μαυρωτά και το Σπύρο Λυκούδη από το Ποτάμι και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ.

 

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποφασίσει και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα. Εάν τελικά ψηφίσει και εκείνη Ναι, οι θετικές ψήφοι θα φτάσουν τις 153. Εάν επιλέξει μια διαφορετική στάση αυτή θα είναι μεταξύ του παρόν και της αποχής και όχι της καταψήφισης της συμφωνίας.

 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πήγες το κεφάλαιο της συμφωνίας των Πρεσπών θα κλείσει οριστικά το επόμενο δεκαήμερο όπου αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί σίγουρα χωρίς την φόρτιση των τελευταίων ημερών το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

 

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για σήμερα προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κομματική Οργάνωση Αττικής,  του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση – συλλαλητήριο, με θέμα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό – Ναι στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ) και α μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Οι φορείς που αποτελούν την ” Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”, ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 18:00 έξω από την Βουλή, χωρίς εξέδρες και ομιλητές.

 

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις 6 το απόγευμα,  έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

 

Λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  Δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας – Κηφισίας). Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΆνοδος στα ασιατικά ταμπλό
Επόμενο άρθροΕπί τάπητος προτάσεις οικονομικής ενίσχυσης ΜΜΕ