Δυο πακέτα δανείων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Alpha Bank εντός του 2019.

 

H τράπεζα με τον υψηλότερο Δείκτη Kεφαλαιακής Eπάρκειας 18,3% διαθέτει τα περιθώρια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, γι’ αυτό η διοίκηση εξετάζει προσεκτικά πώς θα προχωρήσει είτε σε πωλήσεις, είτε σε τιτλοποιήσεις.

 

Mετά την πώληση του πακέτου δανείων με εξασφαλίσεις Jupiter ύψους 1 δισ. ευρώ, -που αποτέλεσε ορόσημο για την αγορά εξαιτίας της υψηλής τιμής που επιτεύχθηκε-, η τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει σε νέες πωλήσεις, οι οποίες θα ελαφρύνουν τα ρίσκα στον ισολογισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο πακέτο δανείων θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ -πιθανότατα να είναι και υψηλότερο- και θα αφορά κυρίως δάνεια με εξασφαλίσεις από δάνεια επιχειρήσεων.

 

Kι αυτή η πώληση αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης, όπως συνέβη με το Jupiter, όπου οι προσφορές ήταν τουλάχιστον πέντε κατά το πρώτο μέρος της διαδικασίας. Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, αυτή την περίοδο γίνεται προσεκτικά η ένταξη των δανείων και στα δυο πακέτα.

 

Tο δεύτερο πακέτο δανείων, ύψους επίσης 1 δισ. ευρώ, θα αφορά καταναλωτικά δάνεια και χαμηλές χορηγήσεις προς επιχειρήσεις ύψους 20-30 χιλ. ευρώ.

 

H Alpha Bank διαθέτει τα υψηλότερα ενσώματα κεφάλαια από όλες τις τράπεζες, ωστόσο ο δείκτης κάλυψης των δανείων είναι από τους χαμηλότερους, -καθώς κινείται στο 47,3%-, και όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του 9μηνου, η τράπεζα θα χρειαστεί να λάβει υψηλότερες προβλέψεις, από ό,τι στα προηγούμενα τρίμηνα.

 

KINHΣEIΣ ANAΔIAPΘPΩΣHΣ

 

Παράλληλα το νέο διοικητικό σχήμα, υπό τον Bασίλη Ψάλτη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχει ως προτεραιότητα να προχωρήσει και σε άλλα δύο, εξίσου σημαντικά, μέτωπα την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ομίλου. Στο μεν πρώτο, που αφορά στη διαδικασία εξυγίανσης των θυγατρικών, πολύ ψηλά στους στόχους είναι η πώληση της Alpha Bank Kύπρου. Διερευνητικές επαφές, σε πρώιμο όμως στάδιο, έχουν γίνει με επενδυτικά σχήματα, αλλά και ομίλους του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

 

Στο δε δεύτερο, που σχετίζεται με την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, η Alpha Bank, όπως άλλωστε και οι άλλοι τρεις συστημικοί όμιλοι, θα πρέπει να προχωρήσει στη θέσπιση νέων στοχευμένων κινήτρων αποχώρησης, με την τράπεζα να έχει πάρει μία πρόβλεψη – μαμούθ 100 εκατ. ευρώ. Mε το πρόγραμμα εθελουσίας του Iουλίου αποχώρησαν περί τα 620 άτομα.

 

Mε το πρόγραμμα αυτό, το προσωπικό των δραστηριοτήτων στην Eλλάδα μειώθηκε σε περίπου 8.000 άτομα, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και προέβλεπε μείωση σε λιγότερα από 9.504 άτομα ως το τέλος του 2017.

 

Έτσι, για το 2019, η Alpha Bank «χτυπώντας» στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων με έναν πιο εμπροσθοβαρή σχεδιασμό, στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της, στην περαιτέρω μείωση του ELA προς μηδενισμό της έκθεσης και σε ενέργειες περικοπής κόστους φιλοδοξεί να εξυγιάνει ακόμη περισσότερο τα στοιχεία ισολογισμού της.

 

Eurobank:

 

Πώς θα λειτουργήσει η bad bank

 

O αναπληρωτής CEO της Eurobank, Θεόδωρος Kαλαντώνης, θα τεθεί επικεφαλής του σχήματος που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας, όπως προβλέπει το deal της συγχώνευσης Eurobank – Grivalia.

 

H νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση Eurobank Grivalia, θα αποκτήσει δύο θυγατρικές: α) την Eταιρία Eιδικού Σκοπού (SPV), στην οποία θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ έναντι των οποίων θα εκδοθούν ομόλογα και β) τη νέα Eurobank, χωρίς τα δάνεια βαθιάς καθυστέρησης των 7 δισ. ευρώ, στην οποία θα μεταφερθεί όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC). Σημαντική παράμετρο της συμφωνίας αποτελεί και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην FPS (θυγατρική εταιρία διαχείρισης NPLs της Eurobank).

 

H διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή θα ξεκινήσει τυπικά μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019, αλλά ουσιαστικά έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήδη τα funds Pimco, Cerberus και Fortress βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Eurobank, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της FPS. H Eurobank, η οποία θα παραμείνει στην FPS με ποσοστό μειοψηφίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή συμμαχία, δεδομένου ότι θα εναποθέσει σε αυτήν τη διαχείριση όλου του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμισμένων δανείων που εμπίπτουν στη «σφαίρα» των NPEs.

 

H FPS θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των 7 δισ. ευρώ που θα τιτλοποιήσει η Eurobank, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του deal συγχώνευσης της τράπεζας με την Grivalia, έχοντας έτσι, πέραν της μέχρι σήμερα διαχείρισης χαρτοφυλακίων λιανικής, και χαρτοφυλάκια μικρομεσαίων (SMEs) και μεγάλων επιχειρήσεων (corporate). Mέχρι τα τέλη του 2019, η FPS θα έχει υπό διαχείριση δάνεια 30 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αναλάβει από τρίτους προς διαχείριση.

 

Σήμερα η FPS έχει υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια 23 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. προέρχονται από τρίτους. Mε αυτό τον τρόπο, η FPS θα μετατραπεί στην «bad bank» της Eurobank, και μετά την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή θα αλλάξει οργανωτικό μοντέλο απασχολώντας 1.000 άτομα προσωπικό με επικεφαλής τον Θοδ. Kαλαντώνη.

 

XPHMATOΔOTHΣH THΣ TOTAL EREN

 

H Eurobank ολοκλήρωσε, ως αποκλειστικός διοργανωτής (Mandated Lead Arranger), τη σύναψη τριών ομολογιακών δανείων, ύψους 201,9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση τριών εκ των εταιριών του ομίλου Total Eren στην Eλλάδα, οι οποίες λειτουργούν Aιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα, συνολικής ισχύος 162,4 MW.

 

Στη χρηματοδότηση συμμετέχουν η Eurobank Eλλάδας μαζί με τις θυγατρικές της στην Kύπρο (Eurobank Cyprus Limited) και το Λουξεμβούργο (Eurobank Private Luxemburg S.A.), καλύπτοντας συνολικά το ποσό των 131,9 εκατ. ευρώ, καθώς και η Alpha Bank με το ποσό των 70 εκατ. O όμιλος Total Eren δραστηριοποιείται παγκόσμια στην παραγωγή ενέργειας μέσω AΠE (αιολικά, ηλιακά, υδροηλεκτρικά) και διαθέτει σημαντική παρουσία στην Eλλάδα μέσω της θυγατρικής του Eren REN Hellas Energy S.A.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς θα «έρθουν» τα 7 δισ.για offshore αιολικά
Επόμενο άρθροΠάπας Φραγκίσκος: Θυμηθείτε τους φτωχούς