Με ένα υψηλό και δύσκολο ταυτόχρονα στόχο πορεύεται ο Φωκίων Καραβιάς και αυτός δεν είναι άλλος από τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστιαίο αριθμό.

 

Συγκεκριμένα  την δέσμευση για μονοψήφιο Δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPEs) στο 8,8% την ερχόμενη διετία 2020- 2021 επανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετοχών, η οποία ενέκρινε την συγχώνευση, δια απορροφήσεως, της Grivalia.

 

Το 8,8% είναι ο στόχος που τέθηκε έναντι του επόπτη SSM πριν από λίγες ημέρες, όπως και το 16% για τα τέλη του 2019.

 

Μείωση 9 μονάδων

 

Η Eurobank μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την διετία 2017-2018 και θα συνεχίσει καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος, προκειμένου να βρεθούμε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Καραβίας απαντώντας σε μετόχους.

 

Για την συγχώνευση

 

Αναφερόμενος στην συγχώνευση επανέλαβε ότι ο πρώτος πυλώνας της συγχώνευσης ενισχύει τα κεφάλαια κατά 210 μονάδες βάσης και σύμφωνα με τα pro forma αποτελέσματα ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας φθάνει στο 18,7%, που είναι ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά.

 

Το δεύτερο στοιχείο είναι με την συμφωνία επιταχύνεται η μείωση του υψηλού αποθέματος κόκκινων δανείων. Απο 37% ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2019 θα βρεθεί στο 16% ή μείωση κατά 10 δισ. ευρώ, ενω για την ερχόμενη διετία θα πέσει στο 8,8%, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.

 

Το τρίτο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι με την συγχώνευση δεν γίνεται χρήση του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ η Grivalia συμβάλλει στα αποτελέσματα κατά 60 εκατ. ευρώ.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροManaging Director στη Heineken·Srbija ο Νίκος Ζώης
Επόμενο άρθροΠοιοι «ψαρεύουν» τα ασημικά των «Σελόντα» και «Νηρεύς»