«Η Κίνα έχει τονίσει κατά καιρούς ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ιδέας της εθνικής ασφάλειας και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον εμπορικό προστατευτισμό». Με αυτά τα λόγια, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, προανήγγειλε νέο γύρο στον εμπορικό πόλεμο της Κίνας με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των κινεζικών εταιριών».

 

Στον ιδρυτή της εταιρίας που έγινε η αφορμή για το νέο «επεισόδιο», τον Ren Zhengfei που δημιούργησε τη Huawei από το μηδέν, σίγουρα όλο αυτό δεν αρέσει. Άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, αποφεύγει να μπαίνει σε διαμάχες και προτιμά να βλέπει την εταιρία του να μεγαλώνει, για να πιάσει τον στόχο που έβαλε, 25 χρόνια πριν, όταν την ξεκίναγε: Να γίνει νούμερο 1 στον πλανήτη. Και, ενώ εν μέρει τα είχε καταφέρει, προσπερνώντας τις Apple και Samsung στις κινητές συσκευές στις αρχές του έτους και διατηρώντας τη θέση του μεγαλύτερου κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού υλικού του κόσμου, το πράγμα κάπου «χαλάει».

 

Πρώτα ήταν οι κατηγορίες για κατασκοπεία που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές Αρχές εναντίον της εταιρίας, και, έπειτα, στα «απόνερα» και άλλων σκανδάλων κατασκοπείας στην Ευρώπη, ο αποκλεισμός της απο το γιγαντιαίο έργο της ανάπτυξης δικτύων 5G. To ισχυρότερο χτύπημα όμως, το κατάφερε την περασμένη εβδομάδα ο Donald Trump, όταν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση με την οποία επί της ουσίας αποκλείεται η πρόσβαση της εταιρίας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei στην αμερικανική αγορά.

 

Το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρίες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσινγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια, επικαλείται νόμο που δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που απειλεί την ασφάλεια της χώρας. Δίνει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου και συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να καταρτίσουν σχεδιασμούς για να εφαρμοστεί εντός 150 ημερών.

 

Το κείμενο το οποίο ήταν σε «αναμονή» εδώ και περίπου έναν χρόνο, προβάλλει ως σκοπό την προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ από «ξένους αντιπάλους» που επιδιώκουν να παρεισφρήσουν σε αυτή «στα πεδία της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των υπηρεσιών», σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross.

 

Παρά το γεγονός ότι το κείμενο δεν κατονομάζει τη Huawei ή την Κίνα ή οποιαδήποτε εταιρία ή χώρα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα «απειλή» την κινεζική εταιρία και ασκούν πιέσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ να μη χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί αυτός στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Ο Zhengfei έχει απαντήσει οργισμένα σε αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι «ακόμα και αν μου το ζητούσε η κινεζική κυβέρνηση, δεν θα πρόδιδα τους πελάτες μου, δεν θα το έκανα», αλλά μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν θα μπορούσε να μείνει σιωπηλός. Αυτή τη φορά, μέσω της εταιρίας, έκανε λόγο για «παράλογο αποκλεισμό».

 

«Εάν δεν επιτραπεί στη Huawei να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλέστερες ή ισχυρότερες. Aπεναντίας, αυτό θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες αλλά ακριβότερες εναλλακτικές και θα τις αφήσει πίσω ως προς την ανάπτυξη των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και εν τέλει θα πλήξει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και των αμερικανών καταναλωτών», υποστηρίζει. «Επιπλέον, οι παράλογοι περιορισμοί παραβιάζουν τα δικαιώματα της Huawei και εγείρουν επίσης πολλά άλλα σοβαρά νομικά ζητήματα», προσθέτει η διοίκηση του κινεζικού ομίλου.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Jorg Asmussen «τρέχει» τις επαφές για συγχώνευση Unicredit- Commerzbank
Επόμενο άρθροΠοιος θα πάρει την τελευταία συλλογή του Andres Malraux;