Η χθεσινή κατρακύλα στη Wall Street συμπαρασύρει σήμερα και στα ασιατικά ταμπλό, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμα και η ομιλία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για τις  θεαματικές οικονομικές και κοινωνικές προόδους της χώρας του για τα 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι μεταρρυθμίσεις, δεν κατάφερε να ανακοπεί το αρνητικό κλίμα στην Ασία.

 

Οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν απώλειες με τον Shanghai composite να υποχωρεί κατά 0,82% για να κλέισει τελικά στις 2.576,65 μονάδες, ενώ και ο Shenzhen composite είχε απώλειες 0,813% στις 1.312,55 μονάδες.

 

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng σημείωνε νωρίτερα απώλειες άνω του 1%.

 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος Σι, στην ομιλία του, «κανένας δεν μπορεί να υπαγορεύσει στον κινεζικό λαό τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει», την ώρα που το Πεκίνο δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία της.

 

Ο Σι υπογράμμισε ότι η οικονομική επιτυχία των τελευταίων 40 ετών δικαιολογεί τον δρόμο που έχει πάρει η χώρα του ενός «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

 

Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θα συνεχίσει στον δρόμο του ανοίγματος και της ανάπτυξης, αλλά με τον δικό της ρυθμό. «Θα αλλάξουμε απολύτως ό,τι μπορεί να μεταρρυθμιστεί και δεν θα αλλάξουμε, απολύτως, αυτό που δεν μπορεί».

 

Πριν την ομιλία του, ο οικονομολόγος της BNP Paribas Asset Management, Chi Lo, μέσω του CNBC, προειδοποιούσε τους επενδυτές να μην περιμένουν δραματικές ανακοινώσεις ή εκπλήξεις από την κινεζική κυβέρνηση.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι το Πεκίνο «πραγματικά χρειάζεται σταθερότητα σε όλα τα μέτωπα για να προχωρήσει μπροστά» αντί να προκαλεί ενθουσιασμούς ή μεταβλητότητα που μπορεί να βλάψουν τις διαθέσεις έναντι της Κίνας.

 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1,82% και έκλεισε στις 21.115,45 μονάδες ενώ ο ευρύτερος Topix μειώθηκε κατά σχεδόν 2% και έκλεισε στις 1.562,51 μονάδες.

 

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,43% ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200επόσης υποχώρησε  κατά 1,22% και έκλεισε στις 5.589,5 μονάδες με όλους τους κλαδικούς δείκτες στο «κόκκινο».

 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,5% με την  Australia and New Zealand Banking Group να χάνει 2,95%, την Commonwealth Bank of Australia στο -0,95%, τη Westpac στο -1,38% και τη National Australia Bank στο -1,78%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι Γερμανοί ψηφίζουν Ελλάδα και Τουρκία για τις διακοπές τους
Επόμενο άρθροΔυνατότητα διόρθωσης λαθών στις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα