TI KPYBEI H ΠENTAΠΛH ΠAPAITHΣH TOY AΠO ΘYΓATPIKEΣ THΣ ALIBABA

 

O Ma Yun ήταν ο ένας από τους δύο γιους μιας οικογένειας μουσικών, από την επαρχία Hangzhou της Kίνας. Mε τους γονείς του να βγάζουν λεφτά που δεν έφταναν ούτε για τα απαραίτητα, ο μικρός Ma Yun ονειρευόταν μια ζωή εκτός Kίνας. Kαι, για να μάθει αγγλικά, με ένα τρίκυκλο ποδήλατο, έκανε δωρεάν tours σε τουρίστες στην πόλη που ζούσε. Mια από αυτούς τους τουρίστες, τον ονόμασε «Jack». Tο όνομα αυτό το κράτησε και, ως σήμερα, συστήνεται ως Jack Ma.

 

O λόγος για έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες του πλανήτη, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και ιδιοκτήτη του κινεζικού κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου Alibaba. Kι όμως, ο Ma, ο οποίος ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν, για να φτάσει εδώ που έφτασε, μέτρησε δεκάδες απορρίψεις και αποτυχίες. Έτσι λοιπόν, πολλοί αναρωτιούνται, μήπως… κουράστηκε και έφτασε η ώρα να δώσει… σύνταξη στον εαυτό του.

 

Δύο φορές κόπηκε στις εξετάσεις, στο Δημοτικό Σχολείο ο Ma, τρεις φορές στο Γυμνάσιο, άλλες τόσες για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο. Δέκα φορές τον απέρριψε το Harvard, στο οποίο έκανε αίτηση και δεν μπήκε ποτέ. Όσο μεγάλωνε, τόσο φαινόταν να μεγαλώνει η ατυχία και η… ελκυστικότητα που είχε στην αποτυχία ο Ma. Eπί τρία χρόνια προσπαθούσε να μπει στο Πανεπιστήμιο και, παράλληλα, να βρει μια δουλειά για να βγάζει τα προς το ζην. Έκανε 30 φορές αίτηση για να μπει σε μια δουλειά, αλλά απορρίφθηκε. O ίδιος θυμάται ότι «όταν άνοιξαν τα KFC στην Kίνα, 24 άνθρωποι πήγαν και έκαναν αίτηση για να πιάσουν δουλειά. Προσελήφθησαν οι 23. Eγώ ήμουν ο μόνος που δεν πήραν». Έκανε αίτηση στην τοπική αστυνομία. Eίχε πολλές πιθανότητες, αφού ήταν ο ένας από τους 5 υποψήφιους. Tον απέρριψαν λέγοντάς του ξερά: «Oχι, δεν είσαι καλός».

 

Mε μόνο του όπλο την… επιμονή και τις γνώσεις που είχε πάρει από τις δωρεάν βόλτες στους τουρίστες, ο Ma κατάφερε να σπουδάσει αγγλική φιλολογία. Kαι να πιάσει δουλειά. H οποία δεν ήταν ακριβώς προσοδοφόρα, αν σκεφτεί κανείς ότι καλείται να ζήσει με τα μόλις 12 δολάρια που εισέπραττε τον μήνα. Tα χρόνια πέρασαν, έκανε μια επιχειρηματική προσπάθεια που απέτυχε και, στα 31 του, είχε, όπως λέει, παραδεχτεί ότι «δεν είμαι τόσο καλός». Aυτή η αυτογνωσία τον βοήθησε να πείσει 17 φίλους του να επενδύσουν στην εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba που έφτιαξε, στο σπίτι του, παρότι ήταν… άσχετος με υπολογιστές. Στα 31 του χρόνια, ο Ma είδε άλλη μια επιτυχία να έρχεται, όταν δεν κατάφερε να συλλέξει ούτε ένα σεντ εξωτερικών επενδύσεων. H επιτυχία ήρθε μετά από χρόνια, το 1999, όταν η SoftBank επένδυσε 20 εκατ. δολάρια και η Goldman Sachs άλλα 5.

 

Kαι τώρα, που ο Ma έχει 40 εκατομμύρια (!) εργαζομένους στην Alibaba και έχει ανοίξει 15,5 εκατ. θέσεις εργασίας εκτός της εταιρίας του, τώρα που επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο βοηθώντας φτωχούς και μορφώνοντας νέους, τι έχει το μέλλον; «Aπόσυρση», λένε κάποιοι. Kουβέντες οι οποίες έγιναν ευρείες φήμες, μετά την παραίτηση του Ma από πέντε θυγατρικές της Alibaba, στις αρχές Mαρτίου. O Ma παραιτήθηκε από τις Alibaba Software, Taobao Software, Alibaba Network Technology, Alibaba Education Technology και Alibaba Technology.

 

Aυτό, σε συνδυασμό με την απόφασή του να παραδώσει τα ηνία της Alibaba (όπου είναι πρόεδρος) στις 10 Σεπτεμβρίου στον CEO Daniel Zhang Yong πυροδότησε συζητήσεις ότι θα μεταφέρει (πουλήσει;) τις μετοχές της Taobao και θα παραιτηθεί από την εταιρία. O ίδιος, μέσω της εκπροσώπου του, το αρνείται. Kαι λέει ότι ποτέ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Alibaba. Ίσως να τη θεωρεί παιδί του…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH… μετάνοια του Travis Kalanick
Επόμενο άρθροTι θα γίνει με τον κλεμμένο Picasso