Η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters, επισημαίνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια.

 

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο συνεδρίου, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι υπό έλεγχο. Όπως είπε, η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές την καλύτερη δυνατή στιγμή.

 

Η κατάσταση με τα ιταλικά ομόλογα «έχει καταστήσει δυσκολότερη την κατάσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, νομίσω ότι οι αγορές έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα, έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και ότι έχει χρηματοδοτικό μαξιλάρι οπότε οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν υπό έλεγχο τουλάχιστον για 2,5 χρόνια».

 

«Επίσης», σημείωσε ο υπουργός, «έχει μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους της είναι ευκολότερη από ότι για την Πορτογαλία ή την Ιταλία».

 

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει πώληση ομολόγων εντός του έτους, μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι αφήνει την επιλογή της κατάλληλης χρονικής συγκυρίας στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. «Εχει οδηγίες από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

 

Όμως είναι δική του δουλειά να κάνει τη σχετική έρευνα και να μας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή», σημείωσε.

 

«Είμαστε άνετοι που μπορούμε να περιμένουμε από τη στιγμή που υπάρχει το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη, και θεωρώ πως θα υπάρξει η κατάλληλη στιγμή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Ακόμα και έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιστεύει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ρώμη δείχνοντας κατανόηση. «Η Ιταλία είναι μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ ελάχιστα αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μια χώρα με μεγάλες τοπικές ανισότητες», δήλωσε. «Ετσι, είναι σημαντικό η Κομισιόν και τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη την κατάσταση της χώρας και προσπαθήσουν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα είναι καλός για την Ιταλία αλλά και την ίδια την Ευρώπη».

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει η Ρώμη να αναζητήσει έναν εναλλακτικό δρόμο υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαι φιλοευρωπαίος για πολλούς λόγους αλλά ο κύριος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι αν η Ευρώπη διαλυθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τις κακές δεξιές λαϊκιστικές πολιτικές της δεκαετίας του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς».

 

«Ετσι, νομίζω, ότι είναι σημαντικό για τους ευρωπαϊκούς λαούς και για την προοδευτική ατζέντα, όχι μόνο να το αποφύγουμε αλλά και να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων σε όρους κοινωνικής ανισότητας, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και την ποιότητα αυτών των θέσεων».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΙδιαίτερα δυναμική η παρουσία των Ελλήνων εξαγωγέων
Επόμενο άρθροΚλειστά και αύριο τα σχολεία του νησιού