«Υπομονετική» σε ό,τι αφορά στις μελλοντικές κινήσεις για τα επιτόκια, στέλνοντας σινιάλο για ευέλικτη πολιτική σε ότι αφορά στον ισολογισμό της, αλλάζοντας τη στάση της, όταν και μόλις ένα μήνα πριν την αυστηρή ρητορική για σφιχτή νομισματική πολιτική, δήλωσε σήμερα η Fed. 

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε εν τω μεταξύ αμετάβλητο στο 2,25%-2,50%, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2018 (όταν αυξήθηκε το εύρος επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης) αποδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται και, επίσης, ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.

 

Η αύξηση στις θέσεις εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.

 

Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό, ωστόσο η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων περιορίστηκε σε σύγκριση με πέρυσι.

 

Σε δωδεκάμηνη βάση, τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός κυμαίνονται κοντά στο 2%.

 

«Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει διαρκή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.

 

Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών-χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα είναι υπομονετική καθώς καθορίζει ποιες μελλοντικές προσαρμογές στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να είναι κατάλληλες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων», σχολιάζεται.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH ΕΕ δεν πρόκειτε να αλλάξει γνώμη για το Brexit
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση Ρουβίκωνα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω