Την πρόθεση της Τουκρίας να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πόλη Ριζέ στη βορειοανατολική Τουρκία, από την οποία και κατάγεται.

 

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παραλάβαμε το νέο μας σκάφος Yavuz που θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

 

Η ανακοίνωση Ερντογάν είναι η πρώτη – έμμεση – αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση για τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» των διεθνών κολοσσών Exxon Mobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» που οδηγεί σε κοίτασμα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

 

Η ExxonMobil, μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου, εμφανίστηκε, μάλιστα, «ζεστή» να συνεχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα γεώτρηση το 2020.

 

Σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος κυμαίνεται από $30 δισ. έως $40 δισ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της ΝΔ για την ποινική δίωξη κατά Βαξεβάνη
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση Novartis