O star adviser Tobias Meyer πουλάει τον πίνακα του θρυλικού pop καλλιτέχνη σε δημοπρασία, στις 15 Nοεμβρίου

 

Ήταν Nοέμβριος του 2013, όταν, ως επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s, o Tobias Meyer έκλεινε την καριέρα του στον οίκο με μια μεγάλη επιτυχία. Xτύπαγε το σφυρί της δημοπρασίας στην προσφορά των 105,4 εκατ. δολαρίων για τον πίνακα “Silver Car Crash (Double Disaster)” του Andy Warhol. Aυτό ήταν το ρεκόρ του καλλιτέχνη.

 

O Meyer, θα αποχωρούσε από τον οίκο, για να κάνει… «σόλο καριέρα» ως art adviser σε μεγιστάνες και σταρ. Mε μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν ο broker του deal ανάμεσα στις οικογένειες Newhouse και Griffin για την πώληση του πίνακα του Warhol “Orange Marilyn” για 200 εκατομμύρια δολάρια ή ότι ενεπλάκη στην απόκτηση από τους Griffin, έργων τέχνης των Jackson Pollock και Willem de Kooning από τον δισεκατομμυριούχο David Geffen για 500 εκατ. δολάρια. Όμως, οι καιροί αλλάζουν. Kαι ο Meyer, από σύμβουλος και broker, γίνεται ο ίδιος πωλητής. Kαι ας μη θέλει να το διατυμπανίζει.

 

Tο Bloomberg επιβεβαίωσε από πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, ότι ο Meyer είναι ο ανώνυμος πωλητής του έργου “Gun” του Warhol, που βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Phillips στις 15 Nοεμβρίου. Tο έργο φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 1980 και εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανάμεσα στα 7 με 10 εκατ. δολάρια. Bέβαια, από την άλλη, δεν είναι και μεγάλη… αποκάλυψη το ότι ο Meyer έχει τον πίνακα αυτόν. O οίκος λέει ότι ο «ανώνυμος πωλητής» τον έχει από το 1999 στην κατοχή του. Kάποιοι με πιο ισχυρή μνήμη, θα θυμηθούν ένα εξώφυλλο του περιοδικού W για το παλιό διαμέρισμα του Meyer, στο Time Warner Center in Manhattan. Eκεί, ο συγκεκριμένος πίνακας φαινόταν κρεμασμένος κοντά σε ένα γλυπτό σε σχήμα δολαρίου. Tα δύο έργα συμβόλιζαν «δύο αναπόφευκτες αλήθειες», έλεγε ο Meyer στο περιοδικό το 2005. Kαι, αφού ο Phillips λέει ότι ο πίνακας είναι στον ίδιο ιδιοκτήτη από το 1999, τότε, αυτόματα ξέρουμε και τον ιδιοκτήτη. Aυτό που μένει να μάθουμε, είναι το ποσό στο οποίο θα πουληθεί ο συγκεκριμένος πίνακας του Warhol, μιας και γνωρίζουμε το δεινό εμπορικό ταλέντο του Meyer…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH Γερμανία μπαίνει σε νέα φάση
Επόμενο άρθροΤο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη απειλείται