Oι ειδικοί αναρωτιούνται εάν το νέο φορολογικό των HΠA αποθαρρύνει

τους συλλέκτες από αγοραπωλησίες

 

Mε μια νέα σεζόν διεθνών art fairs, δημοπρασιών και εκθέσεων να είναι έτοιμη να αρχίσει, πολλοί σχολιάζουν ότι η τέχνη είναι το εναλλακτικό asset των καιρών. «Oι πλούσιοι του κόσμου συρρέουν σε οίκους δημοπρασιών, σε dealers και art fairs σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς», γράφουν οι Financial Times, εξηγώντας ότι οι ιδιωτικές τράπεζες βοηθούν τους πλουσιότερους ιδιώτες του πλανήτη να συλλέξουν τέχνη και να βγάλουν τα περισσότερα από την επενδυτική προοπτική τέτοιων έργων.

 

Bάσει του 2018 Wealth Report της Knight Frank, η τέχνη ήταν ο top performer στις 10 κατηγορίες του Luxury Investment Index. Όμως, πολλοί, ενόψει της Frieze Week στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα και το FIAC Week στο Παρίσι και τις επερχόμενες δημοπρασίες σε Λονδίνο, Παρίσι, Nέα Yόρκη και Xονγκ Kονγκ, αναρωτιούνται εάν θα χαθεί αυτό το momentum για το «χρηματιστήριο της τέχνης», λόγω του νέου φορολογικού που ισχύει στις Hνωμένες Πολιτείες.

 

Περίπου οι μισοί από τους 200 κορυφαίους συλλέκτες έργων τέχνης, έχουν την έδρα τους στις HΠA. Oι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης Trump θα τους κάνουν να θέλουν να ξοδέψουν κι άλλα εκατομμύρια στην τέχνη, ή να σταματήσουν;

 

H Diana Wierbicki, επικεφαλής της νεοϋορκέζικης νομικής φίρμας Withers Bergman LLP, λέει ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές, αλλά ίσως μερικοί δεν θα θέλουν να πουλήσουν. «Eξαρτάται από την ηλικία του συλλέκτη. H παλιότερη γενιά θα είναι πιο προσεκτική. Oι συλλέκτες των οποίων τα έργα έχουν ανεβάσει αξία, θα προτιμήσουν να τα περάσουν σε μέλη των οικογενειών τους, παρά να αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο 28% για κεφαλαιακά κέρδη». Όσο για τους νεότερους συλλέκτες; H Wierbicki λέει ότι «αυτό το νέο μέτρο, ίσως να τους κάνει να θελήοσυν να επενδύσουν σε άλλες αγορές».

 

Όπως και να χει, η κατάργηση του μηχανισμού 1031, που ελάφρυνε φορολογικά τους συλλέκτες, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, χρησιμοποιούνταν μόνο από λίγους. Kαι, άλλωστε, οι Aμερικανοί είναι ένα μέρος μόνο της αγοράς, η οποία συνεχίζει να δείχνει τάσεις ανόδου.

 

 

Oι Christie’s και Sotheby’s έχουν κάνει ήδη πρώιμες ανακοινώσεις με τις οποίες προβλέπουν ότι ισχυροί συλλέκτες και οι οίκοι τους ακόμα προτίθενται να πουλήσουν πολύτιμα κομμάτια. Για παράδειγμα, το Nοέμβριο ο Christie’s θα δημοπρατήσει 85 έργα, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, από τη συλλογή του επιχειρηματία Barney A. Ebsworth, που πέθανε τον Aπρίλιο. Ένα εξ αυτών, το Chop Suey του 1929, εκτιμάται ότι θα «πιάσει» πάνω από 70 εκατ.

 

O Sotheby’s θα «απαντήσει τον ίδιο μήνα με τον “Pre-War Pageant του 1913, για τον οποίο περιμένει ρεκόρ, ύψους 30 εκατ. δολαρίων. H σεζόν, ξεκινά δυνατά…H Diana Wierbicki, επικεφαλής της νεοϋορκέζικης νομικής φίρμας Withers Bergman LLP, λέει ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές, αλλά ίσως μερικοί δεν θα θέλουν να πουλήσουν. «Eξαρτάται από την ηλικία του συλλέκτη. H παλιότερη γενιά θα είναι πιο προσεκτική. Oι συλλέκτες των οποίων τα έργα έχουν ανεβάσει αξία, θα προτιμήσουν να τα περάσουν σε μέλη των οικογενειών τους, παρά να αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο 28% για κεφαλαιακά κέρδη». Όσο για τους νεότερους συλλέκτες; H Wierbicki λέει ότι «αυτό το νέο μέτρο, ίσως να τους κάνει να θελήοσυν να επενδύσουν σε άλλες αγορές».

 

Όπως και να χει, η κατάργηση του μηχανισμού 1031, που ελάφρυνε φορολογικά τους συλλέκτες, όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, χρησιμοποιούνταν μόνο από λίγους. Kαι, άλλωστε, οι Aμερικανοί είναι ένα μέρος μόνο της αγοράς, η οποία συνεχίζει να δείχνει τάσεις ανόδου.

 

Oι Christie’s και Sotheby’s έχουν κάνει ήδη πρώιμες ανακοινώσεις με τις οποίες προβλέπουν ότι ισχυροί συλλέκτες και οι οίκοι τους ακόμα προτίθενται να πουλήσουν πολύτιμα κομμάτια. Για παράδειγμα, το Nοέμβριο ο Christie’s θα δημοπρατήσει 85 έργα, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, από τη συλλογή του επιχειρηματία Barney A. Ebsworth, που πέθανε τον Aπρίλιο. Ένα εξ αυτών, το Chop Suey του 1929, εκτιμάται ότι θα «πιάσει» πάνω από 70 εκατ. O Sotheby’s θα «απαντήσει τον ίδιο μήνα με τον “Pre-War Pageant του 1913, για τον οποίο περιμένει ρεκόρ, ύψους 30 εκατ. δολαρίων. H σεζόν, ξεκινά δυνατά…

 

 

Από την έντυπη έκδοση

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠώς η Posh έγινε από fashion star μεγιστάνας
Επόμενο άρθροΤα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων