Δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων με βασικότερο την καταβολή διπλού επιδόματος σε 482.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, υλοποιεί άμεσα η κυβέρνηση εστιάζοντας παράλληλα στην αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων στις κλειστές δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, για την αποφυγή διασποράς του ιού. 

Την ίδια ώρα με το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να ψηφιστεί μεθαύριο Τετάρτη προωθούνται δεκάδες διατάξεις του τομέα πρόνοιας οι οποίες βελτιώνουν το πλαίσιο των υιοθεσιών, ενισχύουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στηρίζουν τους αστέγους.

Η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο protothema.gr, εξειδικεύει τα μέτρα, τονίζοντας ότι όσο κορυφώνεται η πανδημία τόσο εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων.

-Η παρατεταμένη κρίση της πανδημίας σαρώνει την οικονομία αλλά πλήττει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Πώς στέκεται η κυβέρνηση δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους;

Ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στη Βουλή τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και εμείς στο Υπουργείο Εργασίας το εξειδικεύσαμε και το υλοποιούμε. Τώρα, για τον Δεκέμβρη, όλοι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δουν στους λογαριασμούς να καταβάλλεται το επίδομά τους διπλό. Περισσότεροι δηλαδή από 482.000 συμπολίτες μας θα πάρουν το διπλό από όσο έπαιρναν σύμφωνα με το μέγεθος του νοικοκυριού τους. Πρόκειται για ένα μέτρο περίπου 55 εκ. ευρώ που στρέφονται αποκλειστικά στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Από την αρχή της κρίσης τονίσαμε ότι θα είμαστε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη και το αποδείξαμε επανειλημμένα. Το ίδιο, θυμίζω, είχαμε κάνει και την προηγούμενη άνοιξη, όταν και πάλι είχαμε δώσει έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες που υπάγονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έως 300 ευρώ με βάση τον αριθμό των παιδιών.

-Στην αρμοδιότητά σας είναι και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε αυτές τώρα που συνολικά τα κρούσματα και οι απώλειες στη χώρα μας καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ;

Τα γηροκομεία μας και οι κλειστές δομές γενικά βρίσκονται σε διαρκή υγειονομική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ που διεξάγει συνεχώς ελέγχους σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους. Όπως έχω τονίσει έχουμε πάρει τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη για την προστασία των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να σημαίνει ότι δεν θα καταγράφονται κρούσματα ή ότι δεν θα έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Και αυτό διότι δεν υπάρχουν μέτρα εξάλειψης του ιού, υπάρχουν μόνο μέτρα περιορισμού της διάδοσής του. Και χάρη στα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας αλλά και τον καθημερινό αγώνα εργαζόμενων και διοικήσεων η Ελλάδα είναι συγκριτικά σε καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά όσο κορυφώνεται η πανδημία τόσο εντείνουμε και εμείς τις προσπάθειες μας. Ήδη έχουμε συμφωνήσει με τον ΕΟΔΥ για την εβδομαδιαία διεξαγωγή rapid tests στις μονάδες φροντίδας όλης της χώρας. Ακόμη περισσότερο, την Τετάρτη στη Βουλή θα ψηφιστεί διάταξη που απελευθερώνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2 εκ. ευρώ τα οποία και θα «ρίξουμε στη μάχη» για την προστασία των γηροκομείων. Με αυτά θα εξοπλίσουμε με προστατευτικό υγειονομικό υλικό όλους τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους σε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες, θα καλύψουμε το κόστος διεξαγωγής τεστ, θα χρηματοδοτήσουμε όπου απαιτηθεί τον εποχικό εμβολιασμό. Δεν αφήνουμε κανέναν ηλικιωμένο και κανέναν εργαζόμενο ακάλυπτο, στεκόμαστε, όπως οφείλουμε ως Πολιτεία, δίπλα τους σε αυτές τις ώρες.

-Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή έρχεται μέσα στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Πόσο επηρεάζει η πανδημία τα σχέδιά σας; 

Το μεταρρυθμιστικό έργο αυτής της κυβέρνησης συνεχίζεται και μέσα στην κρίση της πανδημίας, όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός. Όλο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε στην υλοποίηση του νέου συστήματος υιοθεσιών που αποδίδει ήδη καρπούς. Ενισχύσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με επιπλέον χρηματοδότηση 30.000.000 ευρώ από εθνικούς πόρους και πετύχαμε ρεκόρ κάλυψης θέσεων με voucher. Μια ακόμη απόδειξη αυτής μας της συνέπειας είναι ότι ψηφίζουμε αυτό το σχέδιο νόμου για την Πρόνοια, όπως ήταν ο αρχικός μας σχεδιασμός. Σε αυτό κάνουμε μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑπ), βελτιώνουμε το πλαίσιο για τις υιοθεσίες και ταυτόχρονα λαμβάνουμε μέτρα για τη στήριξη πολύ ευάλωτων συμπολιτών μας όπως οι άστεγοι . Είναι ένα νομοσχέδιο του οποίου κάθε μία διάταξη είναι απολύτως στοχευμένη και επιφέρει συγκεκριμένα και μετρήσιμα οφέλη. Όλες οι ρυθμίσεις έχουν θετικό πρόσημο και βασίζονται στην αντίληψη που έχουμε ότι η Πρόνοια στη χώρα μας οφείλει να μεταμορφωθεί από παθητικό σημείο στήριξης σε έναν ενεργητικό μοχλό ενδυνάμωσης που θα βοηθάει τους ανθρώπους να ξεφεύγουν οριστικά από τη φτώχεια και την ένδεια. Είναι ένα νομοσχέδιο ταυτόχρονα και άμεσων μέτρων αλλά και παρεμβάσεων με μακροπρόθεσμο αποτύπωμα.

Μια κατηγορία που πλήττεται ιδιαίτερα αλλά παραμένει έξω από το προσκήνιο, έχοντας αδυναμία να εκφράσει τα αιτήματά της, είναι οι άστεγοι. Τι σκέφτεστε να κάνετε για τη στήριξή τους μέσα στον δύσκολο χειμώνα της πανδημίας;

Πρόκειται για μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά τους όχι συγκυριακά, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας, αλλά συνολικά και με προοπτική. Το πρώτο μέτρο είναι ότι τους εντάσσουμε στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ξέρετε, μέχρι σήμερα όσοι ζούσαν σε ξενώνες φιλοξενίας στερούνταν τη δυνατότητα να λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Λες και το κράτος τούς έθετε ενώπιον διλήμματος: ή που θα έχετε πού να κοιμηθείτε ή που θα λαμβάνετε επίδομα. Τώρα αυτός ο παραλογισμός τελειώνει και οι άνθρωποι αυτοί για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα οικονομικής στήριξης. Όπως για πρώτη φορά θα το έχουν και οι γυναίκες θύματα βίας που επίσης ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας και επίσης έως τώρα εξαιρούνταν. Στο ίδιο νομοσχέδιο και με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ ανά διετία προβλέπουμε επίσης για πρώτη φορά τη σταθερή και μόνιμη λειτουργία του προγράμματος Στέγαση – Εργασία. Μια ενεργητική πολιτική που στοχεύει στην επανένταξη αυτών των ανθρώπων εξασφαλίζοντάς τους και σπίτι και εργασία. Καλύπτουμε πλήρως δαπάνες στέγασης, αγοράς οικοσκευής, τους βοηθούμε να στήσουν ένα κανονικό σπιτικό και παράλληλα επιδοτούμε μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος για να βρουν δουλειά. Και αυτό ακριβώς γιατί θέλουμε η Πρόνοια να λειτουργεί προωθητικά και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους για να ξεφεύγουν με τις δικές τους δυνάμεις από τη φτώχεια και την ένδεια.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανία: Τα Χριστούγεννα θα σωθούν

Lockdown: Αργά και σε τουλάχιστον τρεις φάσεις η άρση των περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα προτείνει παγκόσμιο «φακέλωμα» με κωδικούς QR για να απελευθερωθούν τα ταξίδια

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει διάρκεια
Επόμενο άρθροΑνοίγει η πλατφόρμα για όσους έχασαν την ευκαιρία ρύθμισης των χρεών τους