Πυρ ομαδόν και στη χώρα μας από πολίτες, ξενοδόχους, δήμους και φορολογικές Aρχές

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Παρίσι και Άμστερνταμ ετοιμάζουν την αποπομπή της

 

Περιορισμούς θέτει η EE

 

Στο κέντρο της Αθήνας, στο Πεδίον του Άρεως, οι κάτοικοι μιας από τις πολλές πολυκατοικίες που υπάρχουν εκεί, είναι αναστατωμένοι. Ο λόγος είναι το διαμέρισμα του 5ου ορόφου, το οποίο αποτελεί ένα από τα 51.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb. «Εν αγνοία μας το διαμέρισμα είχε μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Είμαστε σε τεράστια ψυχική αναστάτωση, σε πλήρη ανησυχία, σε πλήρη ανασφάλεια. Η ζωή μας μετατράπηκε σε κόλαση και κινδυνεύει η ασφάλειά μας».

 

Αυτά τα λόγια μιας από τις ενοίκους του συγκεκριμένου κτιρίου, που έχει προσφύγει με τους υπολοίπους ενοίκους της πολυκατοικίας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας να απαγορευθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε αυτό, μοιάζουν πολύ με του Josef Franc, ενός κατοίκου της Πράγας ο οποίος, επίσης διαμαρτύρεται για τα διαμερίσματα που έγιναν Airbnb. «Γιατί πρέπει να ακούω μεθυσμένους τουρίστες στο παράθυρό μου κάθε βράδυ; Είναι πλέον σε κάθε κτίριο στο δρόμο μας, δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια». Ίδιες διαμαρτυρίες θα συναντήσει κανείς σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ευρώπης. Αλλά αυτό, πιθανότατα, είναι το μικρότερο πρόβλημα της αμερικανικής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων και των ανταγωνιστών της.

 

Ο ΚΛΟΙΟΣ

 

Η Airbnb, όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει, τόσο πιο σφιχτά μοιάζει να μπαίνει σε έναν πολλαπλό κλοιό: Των ενοχλημένων κατοίκων, των ενοικιαστών που βλέπουν τα μισθώματα να εκτοξεύονται, των φορολογικών Αρχών που προσπαθούν να ανακόψουν την εκροή φόρων, των ξενοδόχων που βλέπουν αθέμιτο ανταγωνισμό και των δημοτικών Αρχών των πόλεων που βλέπουν τις πόλεις τους να αλλάζουν πρόσωπο και να φεύγουν από τον έλεγχό τους. Και η ΕΕ, αιφνιδιασμένη που η Airbnb δέχθηκε να ακολουθήσει όποιες αποφάσεις έλαβαν οι Βρυξέλλες (πχ για παροχή των στοιχείων όσων ενοικιάζουν τα ακίνητά τους στις τοπικές κυβερνήσεις) αναζητούν λύση.

 

Μέχρι τότε, ήδη δεκάδες πόλεις λαμβάνουν –ή ετοιμάζονταν να λάβουν- μέτρα εναντίον της πλατφόρμας. Το Παρίσι και το Άμστερνταμ απειλούν με καθολική απαγόρευση χρήσης της για να ανακόψουν την τάση μετατροπής τους σε… πόλεις Airbnb. Στη γαλλική πρωτεύουσα, το ban έχει τεθεί ως επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση, ενώ στην ολλανδική, μέχρι την τελική λήψη αποφάσεων, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που επιτρέπονται, περιορίστηκαν στις 30 νύχτες το χρόνο. Στο Βερολίνο και το Αμβούργο, όποιος νοικιάσει περισσότερο από το μισό του διαμερίσματός του και περισσότερες από 60 μέρες, απειλείται με πρόστιμα που φτάνουν τις 284.000 ευρώ, στο Δουβλίνο ακτιβιστές κατέλαβαν τα γραφεία της εταιρίας, ζητώντας απαγόρευση της πλατφόρμας και ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει φορολογικές αλλαγές. Στο Λονδίνο, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών στοχοποιούν την Airbnb για φοροδιαφυγή, στην Πράγα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μέτρα περιορισμού της πλατφόρμας, ενώ και στη Βαρκελώνη, θα γίνουν αλλαγές στη φορολογία για όσους χρησιμοποιούν το Airbnb.

 

Σε κάποιες από τις παραπάνω πόλεις, είναι ήδη σε εξέλιξη με ένταση ένα φαινόμενο, το οποίο αρχίζει να εμφανίζεται και στην Αθήνα. Ενώ από τη μία η αγορά ακινήτων ανθεί, οι τιμές ενοικίασης και αγοράς αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό που γίνονται απλησίαστα. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενοικιαστών έχει ζητήσει από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για κύμα εξώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, από ιδιοκτήτες που διώχνουν τους ενοικιαστές των ακινήτων τους για να τα μετατρέψουν σε Airbnb. Αυτό θυμίζει εν πολλοίς τη Βαρκελώνη, στην οποία ξέσπασε γιγαντιαία οικιστική κρίση, με δεκάδες περιοχές του κέντρου της να μετατρέπονται σε «τουριστικά γκέτο». Και αν ο Δήμος Αθηναίων κάνει συσκέψεις με… γενικές συζητήσεις για το ζήτημα, της Βαρκελώνης έλαβε άμεσα μέτρα, επιβάλλοντας 600.000 ευρώ εφάπαξ και 30.000 ευρώ ετησίως πρόστιμο στην πλατφόρμα για διαμερίσματα, στα οποία δεν έχει δώσει άδεια να νοικιάζονται. Κατά πολλούς, η εντολή αφαίρεσης καταλυμάτων που έδωσε η Βαρκελώνη στην πλατφόρμα, τα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες και Airbnb, η αλλαγή της φορολογίας και ο περιορισμός των νυκτών ή και των δωματίων (όπως έκανε το Βανκούβερ, που επιτρέπει μόνο την ενοικίαση του μισού σπιτιού και μόνο αν είναι κύρια κατοικία), θα αποτελέσουν κοινή πρακτική στην Ευρώπη.

 

ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Στο Δουβλίνο, το κεντρικό επιχείρημα των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, ήταν η υπόσχεση να αυξηθούν οι φόροι σε όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb. Στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, αναρωτιέται, γιατί η Airbnb είχε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έσοδα, αλλά πλήρωσε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες σε φόρους.

 

Στην Αγγλία, συζητείται το πώς θα κυνηγηθεί φορολογικά η Airbnb, καθώς τα στοιχεία της είναι αντιφατικά: Η βρετανική Airbnb πλήρωσε πέρυσι 379.075 λίρες σε φόρους για κέρδη 590.662. Όμως, μια άλλη θυγατρική της, η Airbnb Payments UK limited, πλήρωσε 282.899 λίρες φόρων σε κέρδη 1,5 εκατ. στερλινών. Τα έσοδά της ήταν 280 εκατομμύρια…

 

Στην Ελλάδα, παλιότερη έρευνα της Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ είχε υπολογίσει μέσα σε έναν χρόνο τις πραγματικές απώλειες και δυνατότητες αύξησης των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 350 εκατ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φορολόγηση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα ξενοδοχεία κ.ά.

 

Θα εντάξει και ξενοδοχεία στο κανάλι διανομής της!

Ένας από τους μεγάλους χαμένους –αν όχι ο μεγαλύτερος- από την «επέλαση» της Airbnb στην Ελλάδα, είναι οι ξενοδόχοι. Οι επαγγελματίες του τουρισμού, κάνουν λόγο για ό,τι και οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό: Για αθέμιτο ανταγωνισμό από παραξενοδοχία. Για φόρους που πληρώνουν οι ίδιοι, για το γεγονός ότι οι έλεγχοι γίνονται μόνο στα ξενοδοχεία.

 

Η Airbnb αντί απάντησης, έχει έτοιμη την «εισβολή» της και σε αυτό το χώρο. Η πλατφόρμα έχει αποφασίσει να εντάξει και ξενοδοχειακές μονάδες στο κανάλι διανομής της. Mε σκοπό, όπως έχει συμπεριλάβει στα άμεσα σχέδιά της η Airbnb, να «χτυπήσει» τις μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων, όπως τη Booking που προσπαθεί να «μπει στα λημέρια της», ολόκληρες κατηγορίες ξενοδοχείων, προσφέροντας στο κοινό ένα νέο εναλλακτικό κανάλι κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Μέσα από το κανάλι αυτό θα προβάλλεται ένα διαφοροποιημένο προϊόν φιλοξενίας, το οποίο δεν θα βασίζεται στην προσφορά της χαμηλότερης τιμής, αλλά «στις μοναδικές προσφορές, στις τοπικές εμπειρίες και στην ποιοτική φιλοξενία». Τα ελληνικά ξενοδοχεία αναμένεται να αποτελέσουν το… «πρώτο πιάτο» της Airbnb στην προσπάθειά της να εμπλουτίσει το κανάλι διανομής της και με ξενοδοχειακά καταλύματα, καθώς η χώρα μας αποτελεί βασικό στόχο δραστηριοποίησης και πεδίο λανσαρίσματος νέων υπηρεσιών – προϊόντων.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο Euroworking Group της Πέμπτης το θέμα των συντάξεων
Επόμενο άρθροEργαλεία με βήμα σημειωτόν!