Τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για την αγορά κρατικών ομολόγων επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ. Παράλληλα, διατήρησε τα βασικά επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι «Εξακολουθούμε να περιμένουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα»

 

Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ωστόσο ότι ακόμη απαιτείται στήριξη από έκτακτα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού.

 

«Σημαντική ώθηση της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να απαιτείται για να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και η γενική εξέλιξη του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να προχωρεί με σταθερό τρόπο προς τον στόχο μας».

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια, τα ονομαζόμενα TLTROs, συζητιούνται ως εναλλακτικό μέτρο για το QE, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί κάποιο μέτρο αντικατάστασης ακόμη. «Η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει “accommodative” (βοηθητική)», τόνισε ωστόσο ο κ. Ντράγκι.

 

Οι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ μπορούν να εκτιμηθούν ως ισορροπημένοι, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, αλλά πρόσθεσε ότι η ισορροπία των κινδύνων αυτών είναι εύθραυστη, εξαιτίας της εμμονής αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή προστατευτισμού, τις ευπάθειες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

 

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2018 (από 2%) και στο 1,7% το 2019, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την ευρωζώνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυλαία για το QU

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕλληνική Ένωση Ζυθοποιών: Καμπανάκι για τον κλάδο
Επόμενο άρθροΚορυφώνεται η βροχή διαττόντων αστέρων απόψε