Η “DEAL” αποκαλύπτει πώς Σερβία, Bουλγαρία, Eλλάδα θα έπαιρναν από ένα τμήμα της ΠΓΔM

 

Την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ ψάχνει απεγνωσμένα τους 11 «πρόθυμους» βουλευτές της αντιπολίτευσης των Σκοπίων για να τους… πείσει να ψηφίσουν τη Συμφωνία της λίμνης, η μυστική διπλωματία είναι ο μεγάλος παίκτης στη σκακιέρα!

 

Την ώρα που η Μόσχα στήνει τα δίκτυα των πρακτόρων της κι αναπτύσσει όλη τη διπλωματική της ισχύ για να μπλοκάρει την ψήφιση της Συμφωνίας, ένα ισχυρό ντοκουμέντο από το παρελθόν μας αποκαλύπτει τις ευκαιρίες που η Ελλάδα άφησε να φύγουν….

 

Κι ενώ, τώρα η μυστική διπλωματία οργιάζει με ειδικούς απεσταλμένους που στέλνουν τα μηνύματά τους στη μία η την άλλη πλευρά, αποσκοπώντας πολιτικά κέρδη, διακρίνοντας υποχωρήσεις, προσδοκώντας φόβους η χαράσσοντας στρατηγικές νίκης, αρκετά χρόνια πριν σε ημιφωτισμένα γραφεία με παχιά χαλιά τριχοτομούσαν τα Σκόπια και λαμβάνονταν αποφάσεις, ώστε να δοθεί ένα μέρος τους στη Σερβία, ένα άλλο στη Βουλγαρία και ένα τμήμα των Σκοπίων στην Ελλάδα!!! Τη συλλογιστική γι’ αυτή τη στρατηγική «σαλαμοποίησης» των Σκοπίων την είχε ξεκινήσει ο Μιλόσεβιτς, προτείνοντας στην κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη διαμελισμό του μικρού κρατιδίου βορείως των συνόρων μας…

 

Tο Nτοκουμένο

 

Όμως, στο ντοκουμέντο που σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η “Dealnews”, τα στοιχεία δημιουργούν αίσθηση και αυτά παραδόθηκαν εγγράφως στον τότε πρωθυπουργό. Την πρόταση τη διατύπωσε τότε (1992) ο πρόεδρος του Κοσσόβου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Πανεπιστημιακός στη Σορβόννη και ηγέτης όλων των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου. Ο Ρουγκόβα δεν υπολόγιζε στην στήριξη της Αλβανίας για τα σχέδιά τους λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των Τιράνων εκείνη την περίοδο. Αποζητούσε τη στήριξη της Ελλάδας ήθελε το Κόσσοβο να γίνει ανεξάρτητο κρατίδιο με το όνομα Ιλλυριάδα προσαρτώντας και το δυτικό τμήμα των Σκοπίων!

 

Ο Ρουγκόβα είχε έλθει με μυστικότητα στην Ελλάδα, –προκειμένου να μην αντιληφθούν οι ξένοι διπλωμάτες τι ρόλο ήθελε να παίξει στα Βαλκάνια, και ήταν προσκεκλημένος του στρατηγού Γρυλλάκη. Ο τελευταίος ως Πρωθυπουργικός σύμβουλος σε θέματα Άμυνας και ασφάλειας της χώρας, τον κάλεσε στη Θεσσαλονίκη.

 

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα είναι αποκαλυπτικά:

 

«… Όταν ετέθη στον Ρουγκόβα το ερώτημα πως βλέπει την εξέλιξη του απομένοντος διαμερίσματος των Σκοπίων μετά την προσάρτηση του δυτικού τμήματος (Στρούγκα, Κίτσεβο, Τέτοβο κλπ) στην Ιλλυριάδα, απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω με μπέσα. Η εδαφική περιοχή των Σκοπίων που θα μείνει θα πρέπει κατά την άποψή μου να τριχοτομηθεί στη Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και Ελλάδα…».

 

Μάλιστα, ο στρατηγός Γρυλλάκης μίλησε στον Πρόεδρο Ρουγκόβα και για πιθανά συλλαλητήρια των Αλβανοφώνων κατά του Γκλιγκόροφ, τα οποία θα μπορούσαν να παραλύσουν το κρατίδιο με άξονα και την αξιοσημείωτη πληθυσμιακή δυνατότητα των Αλβανοφώνων να μπορούν να επιβάλλουν χαοτικό κλίμα.

 

«… Σε υπόδειξη να παρακινήσουν συλλαλητήρια των πληθυσμών των αλβανικών πόλεων των Σκοπίων για τον εξαναγκασμό του Γκλιγκόροφ στην αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων για τη διευκόλυνση της ελληνικής πολιτικής, αλλά και την εξασφάλιση της διεθνούς προβολής σαν Εθνότητα της Ιλλυριάδας, απάντησαν ότι αυτό μπορεί να γίνει αλλά χρειάζεται από ελληνικής πλευράς η στήριξη της προσπάθειας του Ρουγκόβα…».

 

Η… θερμοκρασία της κουβέντας είχε πλέον ανέβει και ο αποκαλούμενος και ως «Γκάντι των Βαλκανίων» λόγω του μετριοπαθούς χαρακτήρα του καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, απάντησε στο ερώτημα και με την επιστημονική του ιδιότητα.

 

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό των Σκοπιανών, ότι προέρχονται από τον Μέγα Αλέξανδρο, δήλωσε και σαν ειδήμων ιστορικός, «αυτά είναι αστεία…».

 

Στα σχόλια των απορρήτων εγγράφων που κατέληξαν στα χέρια του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρεται πως η Δημοκρατία της Ιλλυριάδας που θέλει να δημιουργήσει ο Ρουγκόβα θα περιλαμβάνει το σύνολο του αλβανικού πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

 

«… Στην προσπάθειά τους αυτή δεν θα πρέπει να έχουν την ενθάρρυνση της ηγεσίας του αλβανικού κράτους, το οποίο επηρεάζεται από την πολιτική της Τουρκίας που στηρίζει τον Γκλιγκόροφ (τον θέλει σύμμαχο για να τον κατευθύνει στην άσκηση πιέσεων κατά της Ελλάδας).

 

… Η επιδίωξη για τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Ιλλυριάδας ευνοεί την ελληνική στρατηγική καθόσον θα συντελέσει στη διάλυση του κράτους των Σκοπίων…».

 

Γιατί τον αποκαλούσαν «Γκάντι»

 

Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα

 

Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα δεν ήταν ένας τυχαίος Βαλκάνιος ηγέτης. Φορούσε πάντα φουλάρι με γραβάτα κι έλεγε πως θα αφαιρέσει αυτή την ιδιότυπη ενδυμασία μόνον όταν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσσοβο. Γι’ αυτό οι φίλοι του στην Πρίστινα, αλλά και στη Σορβόννη όπου ήταν καθηγητής, τον αποκαλούσαν «Σάλι». Τον συνάντησα δυο φορές στο σπίτι του -στην κοιλάδα των κοτσυφιών- όπως έλεγε και στην Αθήνα.

 

Ήταν μετριοπαθής, είχε κλασική παιδεία, γέλαγε με τις ανιστόρητες αφέλειες των Σκοπιανών και έχοντας μια συλλογή ορυκτών στο σπίτι του χάριζε στους επισκέπτες του ακατέργαστο χρυσό και άλλα μέταλλα, προσθέτοντας πως όλα αυτά βρίσκονται στο πλούσιο υπέδαφος της πατρίδας του… Στην επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα τον συνόδευαν δυο άλλοι βουλευτές, κι ένας διπλωμάτης, ο Αμπτούλ Ζαβέλι, ένθερμος φιλέλληνας και πρόξενος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη.

 

Στις εκλογές του Κοσσόβου τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος με 118 βουλευτές επί συνόλου 140. Είχε αφήσει και 10 θέσεις κενές για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Την εποχή της Προεδρίας του οι Αλβανόφωνοι του κρατιδίου του ανέρχονταν σε 2.300.000, οι Αλβανοί της επαρχίας Σατζάκ που συνορεύει με το Κόσσοβο ήσαν 300.000 και 900.000 ήσαν οι Αλβανοί των Σκοπίων. Πάντοτε ισχυρίζονταν πως καταδυναστεύονται από τους Σέρβους και τους Σκοπιανούς.

 

Ο ευρωπαϊστής Ρουγκόβα είχε ως πολιτικούς αντιπάλους τον Χασίμ Θάτσι και τον Ραμούς Χαραντινάι. Απεβίωσε το 2006, δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η καθολική αποδοχή του οφειλόταν στη μετριοπάθειά του σε ένα φλεγόμενο πολιτικά και στρατιωτικά τοπίο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνάπτυξη και το 2019 «βλέπει» ο Παπουτσάνης
Επόμενο άρθροΟ Κασόγκι τεμαχίστηκε στο γραφείο του Σαουδάραβα προξένου